SAVET ISKUSNIH CVEĆARA

NEGA SOBNOG CVEĆA U PROLEĆE: Samo ispoštuje ova 4 koraka i biljke će vam biti zdravije i lepše nego ikada!

Ovo je jedini ispravan način nege sobnih biljaka

Enterijer
Autor:
Foto: Shutterstock

Nakon hladnog zimskog perioda, sobnim biljkama je potrebna posebna nega kako bi nastavile da rastu i kako ne  bi uvenule. Sada je idealno vreme da da im posvetite pažnju kako bi nastavile da bujaju. Iskusni cvećari kažu da posoji 4 obavezna koraka koja svako treba da ispoštuje.

Evo o čemu je reč:

 

1. Uradite prolećno čišćenje

 

Kao i sve druge površine u domu, i biljke skupljaju prašinu, koja može biti pogodno tle za razmnožavanje biljnih vaši. Biljke koje su u bašti će "okupati" kiša, ali one koje držite u stanu trebalo bi da prebrišete vlažnom krpom ili peškirom. Umanjićete rizik od razmnožavanja vaši, ali ćete i omogućiti lišću da lakše vrši fotosintezu.

 

2. Razmnožite biljku

 

Ovo je odličan način da se rešite viška grančica ili mladica, i dobijete nove biljke koje ćete gajiti.

cveće, sobno cveće
foto: Shutterstock

3. Proverite da li bi biljku trebalo presaditi

 

Ovo ne znači da je presadite, tj. prebacite u drugu saksiju, već da promenite zemlju u kojoj ona raste. Proverite da li prebrzo drenira vodu, naročito ako je duže od godinu dana u istoj zemlji. Ako se zemlja brzo suši, sada je vreme da presadite biljku u novu zemlju.

 

4. Proverite da li joj je saksija mala

 

Dakle, ovo nije isto kao prethodna stavka. Znaćete da je cveću saksija postala mala ako ga pažljivo izvadite i pogledate koren. Ako vidite više korenja, nego zemlje, to znači da je u saksiji već gužva. Zajedno sa busenom je prebacite u veću saksiju i dodajte još zemlje.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...