OMILJENA BILJKA

MINIMALNO JE ZAHTEVAN, A ULEPŠAĆE SVAKI PROSTOR: Evo kako da vaš fikus bude spektakularan tokom cele godine!(FOTO)

Jedna od omiljenih sobnih biljaka ne zahteva posebnu nego, dovoljno je znati par trikova...

Enterijer
Autor:
MINIMALNO JE ZAHTEVAN, A ULEPŠAĆE SVAKI PROSTOR: Evo kako da vaš fikus bude spektakularan tokom cele godine!(FOTO)
Foto: Profimedia

Fikus je jedna od omiljenih sobnih biljaka, koju obožavaju sve generacije pa ne čudi što je čest prizor u skladno uređenim interijerima kakve viđamo po Instagramu. Razlog njegove popularnosti je jednostavan, nije preterano zahtevan, a izgleda efektno.

Fikusi zahtievaju jako malo pažnje i nege, što ih čini odličnim izborom i za one koji se ne mogu pohvaliti 'zelenim rukama'. Pripada Moraceae porodici i ima ga više od 800 vrsta. Iako ima velikih razlika među njima, većina fikusa zapravo ima jednake potrebe, što znači da zahtevaju jednaku negu.

Potiču iz tropskih krajeva, pa se stoga uzgajaju unutra, ali u unutrašnjim prostorima nikad neće narasti kao u svom izvornom okruženju gde znaju biti visoki i po nekoliko metara. Među brojnim vrstama fikusa posebno su omiljena Fikus benjamin i Fikus elastica te Fikus lyrata.

Fikus bendžamin je jedna od najpopularnijih vrsta sobnog bilja, a prepoznaćete ga pod tankim grančicama i malim, ovalnim listovima koji su blago zašiljeni. Fikus lyrata ili lirasti fikus jedna je od najefektnijih vrsta ove biljke. Iz njegovih vertikalnih, malo razgranatih stabljika izrastaju veliki, tamnozeleni listovi valovitog ruba. Zahteva puno indirektne svetlosti i vlažnu, dobro dreniranu zemlju. Ne podnosi promaju i suv vazduh, pa mu je stoga potrebno listove prskati tokom cele godine.

Fikusi su tropske biljke, pa im treba topla okolina da bi napredovali, stoga im odgovara temperatura između 16 i 20 ºC stepeni. Držite ih na dobro osvetljenim mestima, ali ne na direktnoj sunčevoj svetlosti, a najviše svetla od svih vrsta traži Fikus elastica. Poznat je i kao fikus gumijevac, a lako se može prepoznati po bujnom zelenom lišću bogatog, voštanog sjaja čija je boja trajna tokom cele godine.

Pazite kako ih zalivate

Svim vrstama fikusa najteže pada suv vazduh, a osim redovnog zalivanja potrebno ih je s vremena na vreme prskati odstajalom vodom sobne temperature, pogotovo tokom toplijih meseci. Leti ga je potrebno češće zalievati, oko dva puta nedeljno, a u zimskim mesecima biće dovoljno jednom u dve nedelje.

Kako ga presaditi

Fikusi vole mekano i pomalo kiselkasto tlo s dobrom drenažom. Dobro je staviti komad cigle ili kamena na dno tegle/saksije u kojoj je posađen kako bi se iscedio višak vode. Budući da relativno brzo raste, svake dve godine potrebno je promeniti zemlju i lonac kako bi korenje imalo dovoljno mesta.

Kako ga nahraniti

Kako bi rastao i razvijao se, treba ga hraniti s tekućim đubrivom razređenim u vodi. To treba raditi svake dve nedelje tokom proleća i leta. Poželjno je da đubrivo sadrži visok postotak tekućeg azota, ali i da ima fosfor i kalijum, kao i mikronutrijente poput magnezijuma, kalcijuma, cinka

Orezivanje bez straha

Orezivanjem ćete držati visinu svog fikusa pod kontrolom jer se lako otme kontroli i razgrana, a može narasti i do dva metra. To se radi u proleće uklanjanjem mladića i grana za koje ne želite da dalje rastu. Tako ćete podariti svojoj biljci kompaktan i dekorativan izgled. Budući da fikus u granama ima mlečnu tečnost, ona curi kad se orezuje ili slomi. Spojevi unutar soka mogu uzrokovati iritaciju kože i, kako ističu stručnjaci, mogu delovati na ljude alergične na lateks.

Na te je grane dobro naneti pastu za zaceljivanje koju možete naći u biljnim apotekama, a to svakako uradite nakon svakog orezivanja ili slučajnog lomljenja grana.

Šta se događa s mojim fikusom?

Iako fikusi nisu česta meta štetočina i bolesti, znaju se razboleti, a nepravilna nega ih takođe može dokrajčiti. Da nešto nije u redu videćete najpre po listovima.

-Ako listovi opadaju: verojatno nema dovoljno svetla.

-Listovi žute i venu: previše ste ga zalivali. Proverite je li zemlja vlažna i ne zalivajte ga dok ne bude potpuno suva. Tog bi se pravila trebali držati i inače – zalivajte biljku tek kad se zemlja osuši.

-Listovi imaju crvene tačkice s donje strane: ovo je znak da ga je napao crveni pauk. Napadnutu biljku smesta izdvojite, a donju stranu listova isperite mlakom vodom nekoliko puta nedeljno ili otopinom kalijumovog sapuna. Neko vreme pregledajte biljku, kako bi bili sigurni da je opasnost prošla.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs