Brinite o njima na pravila način

KAKO PRESADITI KAKTUS, A DA SE NE UBODETE I OŠTETITE BILJKU: Trik iskusnih ljubitelja sukulenata!

Presađivanje je neophodno na svake tri do četiri godine

Enterijer
Autor:
Foto: Shutterstock

Kaktusi su sobne biljke koje ne zahtevaju mnogo pažnje. Retko zahtevaju presađivanje, ali kada je vreme za to treba da uradite pravilno i bezbedno.

Jednom kada koren počne da proviruje kroz rupe na dnu saksije, vreme je da presadite kaktus. S obzirom na to da sporo rastu, kaktusima je obično potrebno presađivanje samo svake 3 do 4 godine, ili svake 2 do 3 godine za sorte koje brže rastu.

Mnoge sorte kaktusa ukrašene su oštrim bodljama koje deluju kao zaštita biljke. Ovo presađivanje čini težim, a nekad i opasnim. Jedan od najboljih načina za bezbednu presađivanje je upotreba metalnih klešta. Takođe bi bilo dobro da imate par debelih zaštitnih, vrtlarskih rukavica. U slučaju da nemate mogu vam poslužiti i novine, otvorene na pola.

Kaktus nikada ne pipajte direktno rukama.

Najbolje je da presadite kaktus do sredine proleća kada biljka ulazi u svoj aktivni period rasta.

Većina kaktusa ima bodlje što ih čini bolnim i teško ih je ukloniti sa kože ako dođu u kontakt, pa se uvek preporučuje nošenje zaštitne opreme tokom presađivanja kaktusa.

Kaktus
foto: Shutterstock

Uputstva za presađivanje kaktusa:

  • Izvadite kaktus iz stare saksije

Umotajte kaktus u nekoliko slojeva novina kako biste ga lakše uhvatili, ukoliko nemate adekvatne vrtlarske ruakvice (ne baštovanske).

  • Odbacite staru zemlju

Kada se kaktus ukloni iz stare saksije, bacite staru zemlju. Zavisno od toga koliko je biljka vezana za koren, to ponekad može biti delikatan proces. Budite strpljivi i pazite da ne slomite previše korena.

Nakon presađivanja vratite ga na prvobitno mesto kako bi nastavio da dobija istu količinu svetlosti.

  • Sadite kaktus u novu saksiju

Dno nove saksije napunite mešavinom zemlje za kaktuse. Pomoću klešta ili novina lagano stavite kaktus u saksiju i držite ga na mestu dok ostatak posude punite zemljom. Ne zalivajte sveže presađeni kaktus odmah jer mu treba vremena da se prilagodi novim uslovima. Posle otprilike nedelju dana možete da nastavite sa redovnim rasporedom zalivanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...