Obavezno

10 BAŠTENSKIH POSLOVA KOJE MORATE URADITI U MARTU: Mesec nade je stigao. Proleće se budi!

Oni koji žive na severnoj hemisveri, mart mesec je mesec nade, jer je proleće iza ugla

Bašta
14:23h Autor:
10 BAŠTENSKIH POSLOVA KOJE MORATE URADITI U MARTU: Mesec nade je stigao. Proleće se budi!
Foto: Shutterstock

Mart mesec je mesec prvih baštenskih radova. Dobra priprema je važna isto koliko je važna i setva, žetva... Evo šta obavezno treba da uradite u martu, ako posedujete baštu ili dvorište:

1. Kupite semena koja su vam neophodna za baštu, dvorište, žardinjere. Većina cveća koje niče iz semena, seje se u prvoj polovini marta.

2. Ako već niste to uradili u februaru, mart je mesec kada seme za paradajz, papriku, cveće - sejete u čašice za rasad i čuvate unutar kuće.

3. Prekopajte baštanske leje, izvadite korov, poravnajte zemlju i ostavite je neka se "izmrzne i prospe" od martovskog mraza.

4. Ruže orežite, okopajte oko njih zemlju, nađubrite ih i pospite malč.

5. Baštu pospite đubrivom (najbolje organskim, ali ni veštačko đubrivo nije loša ideja).

6. Ako imate šparoge posađene u bašti, sada je vreme da sa njih pokupite opalo lišće i da rukama uklonite travu. Nađubrite šparoge i dobro ih zalijete.

7. Posadite nove sadnice voća, pri tome vodeći računa da nisu gusto zasađene.

8. Orežite voće i ako je procvetalo, izvršite prvo prskanje cveta.

9. Iz šume uzmite jagorčevinu, ljubičice i visibabe, sve sa sa korenom i zasadite po travnjaku - sledećih godina će se ove šumske lepotice proširiti vašim travnjakom i veseliti vas s prvim danima proleća.

10. Sada je dobro vreme da otpočnete sa pravljenjem komposta. Kompostiranje je savršen način za recikliranje svog biljnog otpada, kao i određenog smeća iz kuće. Za uzvrat dobijate idalno đubrivo.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs