Baštovanstvo

10 stvari koje morate da uradite pre proleća: Baštovani sada ovako pripremaju svoje bašte!

Baštovani, dosta je odmora - proleće je na vratima

Bašta
13:43h Autor:
10 stvari koje morate da uradite pre proleća: Baštovani sada ovako pripremaju svoje bašte!
Foto: Shutterstock

Neko sadi paradajz, drugi gaje začinsko bilje, treći "samo malo ljutih papričica", a pravi baštovani - od svega po malo!

Bez obzira da li sadite malu bašticu ili ćete obrađivati veliki komad zemlje, evo 10 stvari koje morate da uradite pre proleća:

1. Kupovina i organizacija semena

Prvo isplanirajte šta ćete ove godine da sejete. Februar je savršen mesec za to. Bitno je da kupite pravo seme, a zatim vidite kada se šta seje. Dani brzo lete, nemojte da vas april zatekne bez sopstvenih sadnica.

2. Napravite kalendar sadnje

Paprika, paradajz, ljute papričice, salate - već sada mogu da se poseju, dok druge sadnice ipak čekaju "jače" sunce. Upoznajte se sa raporedom sadnje, tj.setve, te napravite sopstveni kalendar. Dobra organizacija je pola posla.

3. Posejte seme u saksije unutar kuće ili plastenika

Posejte seme paradajza one sorte koju vi volite. Sada je pravo vreme da se poseju one sadnice koje ćete u aprilu ili čak maju presaditi u otvorenu baštu.

4. Počnite sa sakupljanjem kišnice

Možda vam izgleda kao da je za to mnogo rano, ali nikad ne znate kakvo će proleće biti. Može se desiti da celo proleće prođe bez kiše. A samo iskusni baštovani znaju da je kišnica "pogonsko gorivo" za biljke. Dok biljka ne oseti kišu, ćuti i miruje...Onaj momenat kada do nje "dođe" kišnica ona krene da raste i buja.

5. Dodajte kompost vašoj bašti

Možete da ga prekopate zajedno sa baštom, možete da ga stavite na površinu zemlje ili da ga zakopate duboko u zemlju - tu nema greške. Kompost ima samo jedan zadatak: da poboljša kvalitet zemlje.

6. Dodajte stajsko đubrivo

U poslednjih par godina pojavilo se stajsko đubrivo u briketima. Za one kojima nije dostupno organsko stajsko đubrivo, neka iskoriste ovo. Bez dobrog đubrenja, nema ni dobre bašte.

7. "Pospremite baštu"

Uradite površinsko pospremanje bašte: izvadite sve što smatrate da je korov. Isčupajte nadzemni deo prošlogodišnje biljke. Uklonite mrtvo granje i mrtve biljke. Postavite kočiće na mesta gde planirate sadnju.

8. Naoštrite i dokupite baštenski alat

Pripremite alatke tako što ćete ih očistiti i naoštriti. Vidite šta vam nedostaje i dokupite ono što vam treba.

9. Popravite ograde i staze

Niske temperature, sneg i kiša mogu da naruše ograde i staze. Popravite sve što je zima uništila i tako sprečite ulaz štetočina u vašu baštu.

10. Obezbedite dosta malča

Malč ima više funkcija, uglavnom je tu da vam olakša baštovanski posao. Može biti od kore drveta ili drugih materijala, a cilj mu je da: održava vlagu oko biljaka, sprečava razvoj korova i spreči eroziju zemljišta ili poboljša sastav zemljišta.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs