Mirisne lepotice

OVO CVEĆE OBOŽAVA HLADOVINU: 9 raskošnih biljaka koje cvetaju celog leta u potpunoj senci! (FOTO)

Možete ih saditi i u zemlju, i u saksije

Bašta
10:25h Autor:
OVO CVEĆE OBOŽAVA HLADOVINU: 9 raskošnih biljaka koje cvetaju celog leta u potpunoj senci! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Ako na vašem balkonu ili u bašti preovladava hladovina, ili imate deo bašte koji je većinom u hladu, a želite i njega da obogatite raskošnim i mirisnim cvetovima, predstavljamo vam najlepše cveće ne podnosi jako sunce!

Ove prelepe biljek obožavaju hladovinu, a neke od njih će vas obradovati raskošnim cvetima čak i u hladnim zimskim mesecima!

1. Fuksija

Ovo predivno cveće cveta tokom čitave sezone, i najbolje je za viseće saksije.

Odlično uspeva u potpunoj senci. Vole visoku vlažnost vazduha, pa je treba orošavati po listovima, i dosta đubriva. Tokom zime je treba uneti u kuću i i dalje paziti da ima dovoljno vlage.

2. Persijski štit

Divna biljka ljubičastim listovima koja potiče sa Mjanmara. Cveta čak i tokom zime, pa će vas njeni atraktivni metalik cvetovi radovati i tokom hladnohg perioda. Ipak, ne podnosi mraz, pa je u najhladnijim mesecima treba uneti u zatvoren prostor. Ne podnosi toplotu direktnog sunca, jer ono može da napravi veliku štetu na listovima.

3. Lepi Jova

Ova jednogodišnja biljka svu svoju lepotu pokazuje u hladovini. Celog leta će vas uveseljavati raskošnim cvetovima prelepih boja. Sve što treba da uradite jeste da ovaj cvet redovno zalivate.

4. Torenija

Ako volite cveće romantičnog izgleda, torenija je pravi izbor za vas. Izgledom podseća na dan i noć. Leto u hladu će joj i te kako prijati. Najlepše izgleda kada se ne meša sa nekim drugim cvećem.

5. Lobelija

Ovaj prelepa jednogodišnja biljka najbolje izgleda kada se "preliva" iz saksija. Ne voli jaku vrućinu i direktno sunce, a voli redovno i obilno zalivanje.

6. Ukrasna kopriva

Listovi ove divne biljke oblikom podsećaju na koprivu, ali se razlikuje po atraktivnim bojama. Ova biljka nema cvet, pa je najbolje saditi je između drugog šarenog cveća. Najbolje uspevati na temperaturama većim od 13 stepeni, ali može da prezimi i u bašti.

7. Bršljan

Ako ste ljubitelj zelenila bez cveta, bršljan je odličan izbor za baštu u hladovini.

8. Begonija

Ovo cveće u divljini prirodno raste u senci drveća. Ne podnosi direktno izlaganje suncu. Potrebna joj je dobra drenaža i rastresito zemljište. Zemlja nikad ne treba da bude ni previše vlažna, ni previše suva. U zimskom periodu treba je uneti u kuću.

9. Kukurek

Iako izgleda nežno, ovaj cvet je veoma žilav i izdržljiv. Cveta od kraja zime do ranog proleća, ponekad probijajući se kroz sneg. Dostupan je u različitim bojama, od čisto bele do ružičaste.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs