SAVET CVEĆEARA

OVAKO SE GAJE HORTENZIJE U SAKSIJI: Ispoštujte ova 3 pravila i cvetaće raskošno tokom cele sezone! (FOTO)

Savršen ukras svakog balkona

Bašta
09:50h Autor:
OVAKO SE GAJE HORTENZIJE U SAKSIJI: Ispoštujte ova 3 pravila i cvetaće raskošno tokom cele sezone! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Hortenzije izvorno potiču iz Severne Amerike, gde su pronađeni njihovi tragovi stari između 40 i 65 miliona godina, raširile su se Japanom, a u Evropu su stigle tek 1736.

Danas su mnogima omiljeno cveće, pa je leto ne zamislivo bez ovog cveta. Ovo raskošno cveće se može uzgajiti i u saksiji, na najmanjem balkonu, pa čak i prozorima. Samo je potrebno ispoštovati ova 3 pravila:

1. Vodite računa o veliči saksije

Hortenzije su biljke koje relativno brzo rastu pa već za godinu dana mogu značajno uvećati veličinu svog korena, a time i drugih delova. Zato je nužno pripaziti na veličinu saksije prilikom sadnje. Izbegavajte da ih držite u plastičnim saksijama u kojima ste ih kupili pa ih svakako presadite. Neka saksije bude u skladu sa vrstom hortenzije koju ste kupili jer se njihova veličina kreće od pola pa sve do više od dva metra.

BAŠTA KAO IZ SNOVA: Uz ovo brzorastuće drveće, vaš vrt će se pretvoriti u oazu hlada, mira i lepote!(FOTO)

Hortenzije
foto: Shutterstock

2. Smestite ih u senovito područje

Ove su biljke idealne za male balkone jer pružaju zaštitu od pogleda, ali da bi uspešno rasle, potrebno ih je smestiti u senovito područje. Njihovo idealno stanište trebalo bi da bude okrenuto prema istočnoj ili jugoistočnoj strani sveta.

Tako će hortenzija dobiti jutarnje i prepodnevne sunčeve zrake, ali im neće biti izložena tokom podneva i popodneva kada su temperature vazduha ujedno najviše. Svakako nastojte da izbegnete njihovo postavljanje na balkone koji su okrenuti jugu i zapadu.

Kada stigne zima, premestite ih u unutrašnjost doma, ali ne u one prostore u kojima je izuzetno toplo.

OVA TRI CVETA OBAVEZNO POSADITE U APRILU: Raskošno će cvetati sve do oktobra! (FOTO)

Hortenzije
foto: Shutterstock

3. Zalivajte ih dvaput dnevno

Sam naziv ovih biljaka dolazi od grčkih reči hydros (voda) i angos (tegla), a to dovoljno govori o tome koliko im je potrebno vlažno tlo. Zato je tokom najvećih letnih vrućina potrebno da ih zalivate ujutro i uveče, dok će tokom manje sparnih dana i jedno zalivanje rezultirati uspehom. Ove biljke imaju neverovatnu moć regeneracije pa će čak i one uvele nakon jednog zalivanja ponovno živnuti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs