JEFTIN, A EFIKASAN TRIK

OBAVEZNO ZAPIŠITE OVAJ RECEPT: Ako želite da oporavite biljke i pospešite njihov rast, zalivajte ih OVIM rastvorom!

Svi znamo da je kopriva dobra za zdravlje, a da li ste znali da je odlična i za biljke, kao i da može da pospeši njihov rast?

Bašta
19:49h Autor:
OBAVEZNO ZAPIŠITE OVAJ RECEPT: Ako želite da oporavite biljke i pospešite njihov rast, zalivajte ih OVIM rastvorom!
Foto: Shutterstock

Iskoristite sezonu kopriva da napravite moćno domaće đubrivo koje može da oporavi uvele biljke, ali i pospeši njihov rast. Sve što vam je potrebno je kopriva i malo vode.

Način pripreme:

Uzmite veći sud, koji ne bi trebalo da bude od metala, već od plastike, drveta ili zemlje. Unutra stavite svežu iseckanu koprivu sa stabljikama, oko 100 grama.

Na tu količinu iseckane koprive, sipa se oko 2l vode, idealno kišnice. Ako nemate kišnicu, onda neka voda odstoji da iz nje izađe hlor.

Mešavina bi trebalo da odstoji 10 dana nepoklopljena na sobnoj temperaturi. Primetićete da će voda početi da "peni". Nakon 10 dana, kada prestane da peni, vaša prihrana odnosno organsko đubrivo je spremno.

cveće, bašta, zalivanje cveča
foto: Shuterstock

Nakon toga, procedite, prespite u flašu i koristite za zalivanje biljaka ili za prskanje, ali pre toga dobijeni koncentrat đubriva rastvorite sa vodom.

Za zalivanje, na jedan litar tog koncentrovanog đubriva, ide deset litara vode. Ako prskate biljke, neka koncentracija bude veća, na jedan litar koncentrata od koprive ide 2.5 litara vode", rekao je on.

Zašto je kopriva dobra za biljke?

Kopriva sadrži fosfor, azot, mangan, kalcijum, azot, sjajna je za cveće i biljke i štiti ih od bolesti. Pravi se jednostavno, objasnio je travar Momčilo Antonijević gostujući na RTS-u.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs