KRALJVESKA BOJA

AKO VOLITE LJUBIČASTU BOJU: Evo koje cveće morate da posadite u svojoj bašti!

Ljubičasta boja krasi mnoge bašte kraljevskih rezistencija širom sveta. Ona je uvek aktuelna i izuzetno popularna boja, kada je reč o uređenju dvorišta

Galerije
13:07h Autor:
1 / 9 Foto: Shutterstock

Mnoge dugogodišnje sadnice su ljubičaste boje i pošto opstaju godinama u dvorištu, izuzetno su lake za održavanje.

Ako ste ljubitelji ljubičaste boje, ove godine obavezno posadite ovo cveće, koje će mirisati fenomenalno, privlačiće svojom bojom pčele i leptirove, ali i poglede i divljenje prolaznika:

Baptisia

Raste u skoro svakom zemljištu. To je sporo rastuća biljka kojoj treba vremena da se navikne na prostor i zemlju, ali nakon toga nema problema sa njom. Ima visok, privlačan klas ljubičaste boje i veoma joj prija mnogo sunca ili delimičan hlad.

baptisia
foto: Shutterstock

Ukrasni luk

Ovaj divlji luk cveta u ljubičastoj i beloj boji. Može izrasti u visoki cvet okrugle boje, sa krupnom ili sitnom kuglom, u zavisnosti od vrste. Voli sunce i mnogo vode, sam se rasađuje kada se seme raspe nakon što cvet precveta. Može da se bere i suši, pa je lepa dekoracija i u kući.

Ukrasni Luk
foto: Profimedia

Žalfija

Izuzetno lekovita biljka, sa srebrnim listovima i prelepim ljubičastim cvetovima. Osim što izgleda neverovatno lepo i rustično, ova lekovita biljka miriše fantastično. Voli peskovito zemljište, dobro propusno i mnogo sunca.

Hortenzija

Zovu je i kraljicom bašte. Ova raskošna biljka voli hladovinu, ali i mnogo vode. Veoma je zahvalna i ne voli orezivanje. Pošto dominira baštom, dajte joj dovoljno prostora da se širi i dolazi do izražaja.

Lavanda

Ima li lepšeg cveta i boljeg mirisa? Izuzetno otporna biljka, lavanda će zahvalno pustiti koren, gde god da je posadite, ali će najbolje da uspeva na sunčanom i dobro dreniranom tlu.

Za dobru negu, darovaće vam raskošan ljubičast žbun pun leptirića i pčela.

lavanda, polje, devojka
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs