Pogledajte

Cveće koje svi drže u kući, a nisu ni svesni koliko pomaže! (FOTO)

Činjenica je da kuću ne možemo da pretrpamo biljkama, ali postavljajući saksije sa zelenilom na neka mesta možemo da uradimo puno, a da toga nismo ni svesni
Porodica
16:00h Autor:
Cveće koje svi drže u kući, a nisu ni svesni koliko pomaže! (FOTO)
Foto: Thinkstock

Proleće je vreme kada se sadi cveće, sređuju bašte i balkoni. Ukoliko niste znali, prave biljke na pravom mestu mogu da vas učine srećnijima i zdravijima. Osim što cveće oplemenjuje prostor, doprinosi i kvalitetu vazduha, a neka istraživanja povezuju sobne biljke sa smanjenjem stresa, debljine i bolesti.

Činjenica je da kuću ne možemo da pretrpamo biljkama, ali postavljajući saksije sa zelenilom na neka mesta možemo da uradimo puno, a da toga nismo ni svesni.

Spavaća soba - lavanda

Mnoga istraživanja su potvrdila da lavanda može da nam pomogne da lakše utonemo u san. Čuvajte je na svetlom i prohladnom mestu i malo zalivajte. Najveća greška pri uzgajanju sobnih biljaka je previše vlažna zemlja. Zalivanje jednom nedeljno odstajalom vodom sasvim je dovoljno.

Ovo cveće skoro svi imaju na terasi, a ne znaju da donosi sreću! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kuhinja - ruzmarin i geranijum

Zavisnost od kafe možete da smanjite tako što ćete na kuhinjski prozor staviti ruzmarin, koji će vam dobrodoći i kao začin za meso, ribu i na taj način poboljšati probavu i ojačati imunitet. Da bi biljke što bolje napredovale, pobrinite se da imaju dovoljno sunca. Što se tiče geranijuma, za kuhinju će najbolje odgovarati oni s mirisom sličnim limunu ili ruži.

Bacanje soli po kući stvarno pomaže kod 9 problema: Ovo sujeverje treba iskoristiti!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kancelarija - puno boja i malo zelenila

Kada je produktivnost u pitanju, pokušajte sa puno boja. Dovoljno je da na radni sto stavite vazu sa svežim cvećem ili se odlučite za ciklame, ljubičice ili begonije u cvetu. Što se tiče zelenila, dracena (zmajevac) je najzahvalnija za ćoškove kancelarije, a pored računara možete staviti i spatifilum koji upija njegova negativna zračenja.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Dnevna soba - sveže cveće

Za sobu u kojoj se odvija najveći broj socijalnih aktivnosti najbolje je sveže sečeno cveće u vazi. Takođe, uvek je dobro dodati i poneku zelenu biljku, ne samo radi dekoracije već i da bi se popravio kvalitet vazduha u prostoriji u kojoj se nalazi veći broj ljudi.

10 smrtonosnih sobnih biljaka: Ni pod razno ne smete da ih držite u kući!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kupatilo - bršljan i aloja

Uz toplu kupku, pogled na zelenilo će vam pomoći da se opustite. Pokušajte sa bršljanom koji dobro podnosi vlagu i alojom. Ipak, budite oprezni kada su biljke u pitanju, posebno ako imate malu decu ili kućne ljubimce koji ih mogu lako dohvatiti i doći u kontakt s lišćem koje može biti i otrovno. Tada svakako izbegavajte ljiljane, filadendron ili božikovinu. Informišite se o biljkama koje bi mogle da budu opasne po zdravlje. Takođe, izbegavajte biljke koje izazivaju alergiju. Ukoliko ste osetljivi na polen, izbegavajte gerbere i narcise.

Stavite ovo ispod kreveta i ne brinite: Dobrobit za celu porodicu, ali postoji samo jedno pravilo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs