pročitajte

8 PREDNOSTI SAMOĆE: Evo kada treba ostati sam sa sobom i svojim mislima!

Ponekad je potrebno ograditi se od spoljašnjeg sveta i ostati sa svojim mislima

Lifestyle
09:43h Autor:
8 PREDNOSTI SAMOĆE: Evo kada treba ostati sam sa sobom i svojim mislima!
Foto: Shutterstock

U svom životu toliko vremena trošimo na to da budemo sa svojom porodicom i prijateljima, da za sebe, bukvalno, nemamo vremena.

A svakome od nas je ponekad neophodno ostati sam sa sobom. Zato vam donosimo dobre razloge da to s vremena na vreme sebi priuštite.

  • Samoća čisti našu svest. U toku dana dobijamo mnogo različitih informacija iz medija, od prijatelja, kolega, bliskih osoba. I sami ne primećujemo kako pojedine počinje negativno uticati na naš život. Zato je, ponekad, jednostavno neophodno razmisliti o svemu na nekom mirnom mestu, gde vas niko neće uznemiriti.
  • Kreativnost, takođe, traži mir i tišinu. Kada ostajemo sami i ni o čemu konkretno ne razmišljamo, naša mašta dobija slobodu, i u tom momentu slobodno se mogu roditi čarobne ideje.
  • Samoća pomaže jačanju sigurnosti. Mi slušamo svoj unutrašnji glas, izvagamo sve “za” i “protiv” na osnovu sopstvenog iskustva, a to je mnogo važnije od mišljenja okoline.
žena razmišlja
foto: Shutterstock
  • Postajemo samostalniji. Kada ostajemo sami sa sobom možemo maštati i stvarati ciljeve na osnovu svojih snova, bez uticaja drugih.
  • Samoća izoštrava percepciju. Ogradivši se od emocija i sekiracija spoljnog sveta, mnogo je lakše izvući prave zaključke ili drugačije pogledati na problem koji vas tišti.
  • Korisno je ostajati sam sa sobom, da biste umanjili stres i nervozu. To pomaže dovesti misli u red, nakon napornog dana.
  • Najbolji način spoznati sebe – napraviti kratku pauzu u komunikaciji sa okruženjem. Ona će pomoći pronaći ono što nam je zaista važno, i napraviti prioritete.
  • Samoća ojačava vezu. Verovali ili ne, ali naši najmiliji nemaju potrebu za našom stalnom pažnjom. Kada imamo vreme da cenimo i razumemo sebe, sposobni smo bolje razumeti i ceniti.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs