Obratite pažnju

PROLEĆNO ČIŠĆENJE KUĆE: Evo kako se detaljno čisti dom koji se neće prljati mesecima!

Pratite uputstvo korak po korak i videćete razliku odmah

Enterijer
17:23h Autor:
Foto: Shuterstock

Stare domaćice znaju da se kuća temeljno čisti dva puta godišnje: pred dolazak proleća i pred dolazak zime. Došao je trenutak prolećnog spremanja stana, zato se naoružajte krpama i deterdžentima. Dobro je ako imate pomoć još jednog para ruku. Ako nemate, temeljno pospremanje doma sigurno traje nekoliko dana.
Neka vas vodi način sređivanja kuće starih domaćica: idemo od plafona ka podu!


Raščišćavanje


Pre nego što počnete da čistite, zimsku odeću zamenite letnjom, spakujte je i odložite u kofere ili na drugo mesto u garderoberu. Sve što je nepotrebno poklonite. Idite iz sobe u sobu, vratite stvari na mesto, nepotrebne papire, kutije, novine i sve što zatrpava prostor strpajte u kese i bacite u đubre.


Pajanje

 

Poskidajte zavese, istresite od prašine. Najpre skinite paučinu sa zidova i iz uglova soba praškom ili usisivačem. Uklonite prašinu i sa vrhova ormana i kuhinjskih elemenata. Sva ta prašina pada na nameštaj, pa osetljive delove prekrijte platnom. Tepihe, koje ćete oprati u nekom servisu, usisajte i urolajte. Ne zaboravite lustere!

 

Roletne

 

I njih možete najpre otresti od prašine, izbrisati. Ako se skidaju, odnesite ih u kadu, izribajte, isperite tušem i okačite da se osuše.

 

Prozori i vrata

 

Brisanje prozora ne mora da bude muka ako su novi, a ako je u pitanju stara drvenarija, najpre nju izribajte, pogotovo ako živite u prometnoj ulici ili se u kući puši. Stakla perite kupljenim sredstvom za prozore ili po starinski, krpom i deteržentom, pa čistom vodom. Vrata dobro izribajte, staklene delove (ako ih ima) perite kao prozore.

 

Tepisi i mebl

 

Najbolje je da pozovete servis koji će oprati tepihe i presvlake na ležajima i foteljama. Mebl kupi neprijatne mirise, vrlo je važno da se osveži i dezinfikuje. Možete i sami da napravite sredstvo za čišćenje od sode bikarbone, sirćeta i ulja limuna. Poprskajte mebl i nakon pola sata prebrišite. Iz kreveta, dušeka i jastuka dobro usisajte prašinu i grinje, onda dezinfikujete. Iznesite na sunce jastuke, jorgane i prekrivače, da izvuče sve što ne valja.

 

Knjige

 

Veliki su skupljači prašine. Ako imate zastakljene police za knjige, dovoljno je da ispod i okolo njih obrišete prašinu. Ako su knjige na otvorenom, mekom četkom svaku iščetkajte i vratite na mesto. Stavite čaršav na pod, otvorite prozor i lagano ih četkajte.


Finiširanje podova

 

Tepihe i staze koje nećete da nosite u servis, recimo skupe persijanere, usisajte temeljno. Pod i parket operite oceđenim mopama s dobrim deterdžentom, pa čistom vodom. Možete da polirate parket pastama. Tek kada su podovi čisti, operite zavese, osušite, ispeglajte ako treba i okačite.

 

Kuhinjska posla

 

Odmaknite od zida šporet, frižider i donje kuhinjske elemente, iza njih su često razna "čuda". Kad operete te nevidljive delove, posvetite se čišćenju rerne, otapanju frižidera, pranju mikrotalasne pećnice, mašine za posuđe... Posle sređujte čaše, šolje, tanjire... Pobacajte okrzano i složite cakum-pakum. Sudoperu, pločice i kuhinjske elemente izribajte u jednom danu.

 

Špajz

 

Pobacajte namirnice kojima je istekao rok, prazne flaše, suvišnu ambalažu. Ovo su male i nabijene prostorije, lako ćete prebrisati police oslobo|ene suvišnog.

 

Kupatilo

 

Uvek se sređuje poslednje, jer se tamo ispiraju krpe, mope i kofe sa prljavom vodom. Krenite od šolje i bidea, kada ili tuš-kabina dolaze na kraju.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...