pospremanje kuće

15 genijalnih trikova za savršeno uredan dom: Olakšajte sebi maksimalno, a sve će vam bti cakum - pakum!

Saznajte kako da sebi olakšate kućne poslove

Enterijer
11:47h Autor:
15 genijalnih trikova za savršeno uredan dom: Olakšajte sebi maksimalno, a sve će vam bti cakum - pakum!
Foto: Profimedia

Čišćenje kuće, brisanje prašine i nameštaja nije jedino rešenje za održavanje doma. Pokušajte da nameštaj i ostale stvari u domu svakodnevno održavate urednim, kako se ne bi zapustio.

Na taj način ćete sebi olakšati izvršavanje kućnih zadataka, a mi vam u tu svrhu donosimo sjajne trikove.

Uklonite višak

Imajte na umu da će se nered u domu brzo nagomilati ukoliko imate dosta stvari. Proširiće se po celoj kući, te svaku prostoriju učiniti neurednom.

Stoga, izbacite iz doma stvari koje ne koristite. Malo truda i napora potrebno je da vam kuća bude pospremljena i svaka stvar na svom mestu.

Odredite svemu mesto

Kad izbacite stvari koje ste čuvali za svaki slučaj, važno je da svemu preostalom u domu odredite mesto gde će stajati.

Na primer, polica u dnevnom boravku može koristiti za odlaganje časopisa i daljinskih upravljača, a čiviluk u hodniku za torbice i jakne.

S decom planirajte unapred

Ako ste roditelji, prilagodite se potrebama dece. Ako vaši mališani vole da crtaju, postavite im nekoliko belih ploča po kojima mogu crtati umesto po zidovima. Starijoj deci označite korpice i kutije kako bi znali šta tu treba da ubace.

Čistite usput Ako odete u kupatilo i primetite malo prljav lavabo, obrišite ga odmah kad ste već tamo. Tako će ceo dom izgledati urednije, a vi nećete potrošiti više od pet minuta.

Kako očistiti toster do poslednje mrvice: Genijalan trik!

foto: Shutterstock

Uvedite večernje pospremanje u trajanju od 10 minuta

Uvedite jednostavno pravilo da svi ukućani u nekom trenutku uveče odvoje 10 minuta za pospremanje. Za to vreme počistite nered i pobacajte nepotrebne stvari. Nećete potrošiti mnogo vremena, a kuća će biti uredna.

Izbegavajte upotrebu papira

Mnogi ljudi u svom domu gomilaju časopise, novine, prastare račune i bankovne izvode, koji zajedno stvaraju užasan nered.

Pređite na elektronske račune, a časopise čuvajte na stočiću kako biste smanjili papirni nered.

Raspremite krevet svako jutro

Ponekad se ujutru budimo i na brzinu pripremamo za posao, te ne stižemo da pospremimo krevet. Međutim, jutarnje pospremanje kreveta, koje ne traje duže od pet minuta, jedan je od lakših načina uvođenja reda u spavaću sobu.

Ako ovako očistite kuću, 10 dana nećete nigde videti prašinu: Metoda koja se koristi u muzejima!

foto: Shutterstock

Kreirajte odgovarajuće rutine

Rutine su važan deo svakodnevnog čišćenja i organizacije u domu. Odredite prioritete i utvrdite rutinu koja vam odgovara.

Ako mrzite nered u kuhinji, odredite rutinu koja vam nikad neć ostavljati previše prljavih tanjira. Pazite samo da ne stvorite previše rutina, jer će vam to otežati obavljanje zadatka.

Odeću spremite svake večeri

Čim se uveče presvučete u pidžamu, čistu odeću obesite, a prljavu bacite u korpu za pranje. Taj potez traje svega nekoliko sekundi, a ujutro ćete se probuditi u lepšoj i urednijoj sobi.

Odmah perite sudove

Možda ne zvuči primamljivo prati po tri tanjira, ali je svakako jednostavnije nego nakupljati korišćene sudove i odjednom sve prati.

Odglaganje zadataka znači i više odvojenog vremena, te kako biste to izbegli perite tanjir odmah nakon korišćenja.

foto: Shutterstock

Radnu površinu brišite odmah posle kuvanja

Kada završite kuvanje ručka, odmah prebrišite svoju radnu površinu, kako se ne bi višak hrane osušio i zalepio, a time i otežao kasnije čišćenje.

Odredite prostor za nered

Za to možete nameniti celu sobu ili samo deo prostorije. Ako imate decu, računajte da će i oni deliti taj prostor i verovatno više od vas.

Držite red zajedno

Raspodelite poslove pospremanja na sve s kojima živite. Osim što ćete smanjiti sebi količinu poslova pospremanja, imaćete osećaj da ste tim i motivisaćete jedni druge da se pridržavaju pravila.

U vodu kojom briše podove uvek doda i kašiku soli: Kad saznate zašto i vi ćete uraditi isto!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs