SAVET STRUČNJAKA

ULEPŠAVAJU ŽIVOTNI PROSTOR, ALI MOGU DA UGROZE ZDRAVLJE: Ove biljke što pre izbacite iz kuće!

Mogu da naprave više štete nego koristi 

 

 

Enterijer
Autor:
Foto: Shutterstock

Šumarski inženjer Dragan Mirković pričao je na Prvoj televiziji o sobnim biljkama i cveću koji su opasni za ljude ili životinje koje borave u tom životnom prostoru.

 

Ove biljke su veoma lepe na oko, pa niko ni ne razmišlja kakav uticaj imaju na naše zdravlje. 

"Ljudi se rukovode onim što im je lepo, tek posle pitaju da li je otrovno ili korisno u stambenom prostoru. Nije to pogrešno, to je normalno", rekao je on.

 

"Sve biljke koje imamo u životnom prostoru su u nekoj većoj ili manjoj dozi štetne za zdravlje. Ukoliko se konzumiraju, ili se rukuje s njima, dodirne se sok, onda smo izloženi štetnim materijama. Kućni ljubimac kao što je mačka će srušiti i gricnuti biljku. Ko ima ljubimce svakako nema mnogo biljaka", rekao je on.

 

Popularna biljka je fikus, a trebalo bi biti veoma oprezan jer su njegovi sokovi otrovni.

 

"Ako ga orezujete ili presađujete i koža vam dolazi u kontakt sa sokovima iz biljke, to je opasno, uvek nosite rukavice kada rukujete fikusom", rekao je on.

 

"Odrasli, naravno, neće uzeti biljku i gricnuti list, ali deci svašta može da padne na pamet zbog čega bi trebalo paziti da biljka nije detetu nadohvat ruke. Reakciju mogu imati i osobe koje imaju alergije, njima će smetati čak i cvet u vazi!"

 

OVO SU TRI UBEDLJIVO NAJMOĆNIJE KUĆNE BILJKE: Neutrališu zračenje i bacile, čiste vazduh, teraju negativnu energiju!

Fikus
foto: Shutterstok

"Za osobe koje imaju alergijske reakcije, to su uglavnom cvetnice, čak i rezani cvet u fazi intenzivnog cvetanja kada ima mnogo polena. Kome polen smeta, imaće probleme u respiratornom smislu. Astmatičari, deca koja će možda pojesti list biljke, u riziku su. Deca su u problemu i jer diraju kaktuse", rekao je on.

 

"Trenutno je popularna monstera, čiji sokovi mogu da stvore iritaciju kože, fikusi, azaleja koja je lepa cvetnica a prilično je toksična za ljudski organizam. Njihovi sokovi su opasni za osetljivu kožu ili ljude koji imaju alergije, kao što je alergija na prašinu, lisno dekorativne biljke pogoršavaju alergiju jer se na njihovim velikim listovima skuplja prašina", otkrio je inženjer Mirković.

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...