ULEPŠAJTE SVOJ DOM

Drvo novca i sreće: Lako se uzgaja i predivan je ukras svakog doma!(FOTO)

Po feng šuiju, zamija aktivira polja sreće i novca u domu.

Enterijer
Autor:
Drvo novca i sreće: Lako se uzgaja i predivan je ukras svakog doma!(FOTO)
Foto: Shutterstock

U Maleziji je poznata pod nazivom biljka novca. Veruje se da će doneti blagostanje vlasniku i zato se može videti u mnogim domovima i poslovnim prostorima.

Zamioculcas zamiifolia je sukulentna biljka poreklom iz Afrike. Pravi hit postala je krajem dvadesetog veka, zahvaljujući holandskim uzgajivačima biljaka, koji su je počeli masovno prodavati. Istovremeno liči na paprat i na sukulent, i zbog interesantnog izgleda i lakog održavanja često se koristi za uređenje enterijera, pa ju u svom domu imaju čak i mnogi neljubitelji sukulenata. Ime je dobila zbog sličnosti s rodom Zamia i jedina je vrsta u svome rodu. Radi se o biljci visine oko metar, koja stvara više izdanaka u obliku stabljika na kojima se nalaze parovi sjajnih, glatkih i čvrstih zelenih listova.

zamija
foto: Shutterstock

U zemlji se nalazi gomoljasti deo, tzv. rizom u kojem biljka skladišti rezerve vode. Biljka cveta u razdoblju od sredine leta do rane jeseni neobičnim cvetom (pomalo nalik na cvet kale), a koji se nalazi pri dnu stabljika. Važno je napomenuti da je Zamioculcas zamiifolia biljka koja može izazvati trovanje ako dođe do gutanja nekog dela biljke! Zamioculcas zamiifolia ne zahteva posebnu mešavinu zemlje kao ostali sukulenti, uspeva i u supstratu s više humusa. Veličina posude se ne menja dok biljka u potpunosti ne napuni staru posudu rizomima, odnosno stabljikama. Zamiji za rast nije potrebno izrazito puno svetlosti. Ako je na svetlijem mestu, listovi gube svoju tamno zelenu boju, ali to ne smeta razvoju biljke. Minimalna temperatura koju ova biljka podnosi je 15°C, a optimalna temperaturama od 18°-24°C. Ako se nalazi na toplijem mestu, može doći do većeg stvaranja novih izdanaka što zahteva povremeno orošavanje. Nikako je ne smemo previše zalivati jer od viška vode njen rizom lako trune i listovi žute. Nakon toga je potrebno prestati sa zalivanjem barem na mesec dana i ukloniti žute listove. Kod sobne temeprature dovoljno je jedno obilno zalivanje u mesec dana.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs