ZAHTEVAJU SVAKODNEVNO ČIŠĆENJE

Izvor su bakterija i opasnost po zdravlje: Ovih pet mesta u domu bi trebalo da čistite svakog dana!

Kuhinja je, bez presedana, mesto koje zahteva svakodnevnu dezinfekciju!

Enterijer
Autor:
Izvor su bakterija i opasnost po zdravlje: Ovih pet mesta u domu bi trebalo da čistite svakog dana!
Foto: Shutterstock

Neće se dogoditi ništa strašno ili tragično ako preskočite koji dan za čišćenje ovih stvari i površina, ali ne treba zaboraviti da redovno održavanje higijene doma olakšava život i unapređuje zdravlje svih ukućana. Pored toga, mesta u domu koja koristimo za pripremu hrane, jelo i ličnu higijenu, zahtevaju dodatnu pažnju.

1. Radne površine u kuhinji

Na radnim površinama u kuhinji čistimo hranu i seckamo namirnice za pripremu obroka, odbacujemo torbe ili kese iz prodavnice, ambalažu koju je ko zna ko dodirivao pre vas, ključeve, poštu i brojne druge stvari. Ne čudi da ova mesta mogu biti vrlo prljava. Upravo zato trebali biste je počistiti i dezinfikovati svakog dana. Pripazite samo da koristite čist i neistrošen sunđer ili krpu na različitim površinama kako bi izbegli širenje bakterija s jednog mesta na drugo.

2. Tuš kabina

Najlakši način da smanjite kamenac i mogućnost nastanka buđi u kupatilu jeste da ih čistite svakog (eventualno svakog drugog) dana. Ovo se posebno odnosi na tuš kabinu koju bi nakon svake upotrebe trebalo prebrisati i osušiti. Ali, isto važi i za wc šolju i dasku, koju bi na kraju svakog dana trebli da operete sredstvom za dezinfekciju.

3. Umivaonik

Bakterije sa ruku se nakon pranja zadržavaju na stranicama umivaonika. Verujte, tamo su iako ih ne možete videti golim okom. Da bi sprečili nakupljanje prljavštine, bilo bi dobro da operete umivaonik svakog dana, a tako ćete eliminisati potrebu i da intenzivno ribate kamenac sa ove sanitarije. 4. Prljavo posuđe

Skoreni ostaci hrane otežavaju nam pranje posuđa, te iziskuju veću potrošnju vode za obavljanje ovog posla. Uz to privlače neželjene insekte u našu kuhinju. Upravo zato dobro je oprati suđe neposredno nakon korišćenja i ne odgađati taj zadatak, jer se na prljavom posuđu za samo sat vremena namnože milioni bacila.

5. Kuhinjski pod

Ako ste kuvali, velika je verovatnost da vam je ispao po koji komadić hrane na pod oko šporeta ili sudopere. Brzinski pređite preko ovoga područja odgovarajućim deterdžentom i mlakom vodom i tako smanjite mogućnost privlačenja insekata i nakupljanja mikroba u vašem domu.

(Stil.kurir.rs/Zadovoljna.hr)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs