Praktični saveti

Evo kako da temeljno operete jastuk: Izbacite prašinu, prljavštinu, grinje i alergene!

Ukoliko kod kuće imate alergičnu decu, znate da je pranje jastuka neophodno. Donosimo vam savet kako se temeljno pere jastuk da bi se iz njega izbacila prašina, grinje, alergeni i prljavština

Enterijer
Autor:
Foto: Shutterstock

Kako da operete jastuke od perja?

Jastuci punjeni perjem su najteži za održavanje. Treba ih prati na 30 stepeni Celzijusa, na režimu osetljivog pranja. Da biste sprečili da vam se perje zgrudva, najbolje je da u mašinu ubacite nekoliko kuglica od aluminijumske folije, veličine teniske lopte.

Koristite tečni deterdžent za pranje veša, i ponovite režim ispiranja i centrifuge. Sušite napolju, na suncu i ako se pojave grudnive, istrljajte ih i "razbijte" rukama. Ako perjane jastuke perete ručno, bilo bi dobro da ih "rašijete" i perje operete u mlakoj vodi sa deterdžentom, a onda ih temeljno isperete pod mlazom tekuće vode. Osušite ih na suncu, pokupite u opranu jastučnicu, zašijete i vratite u upotrebu.

Kako da operete sintetičke jastuke?

Najlakše je da ih operete u mašini za pranje veša, na režimu mešovitog veša, na temperaturi od 30 do 40 stepeni Celzijusa. Koristite centrifugu i dodatno ispiranje. Sušiti na otvorenom, na prirodnom vazduhu povremeno okrećući jastuke.

Ako želite da ih ručno perete, razblažite deterdžent u toploj vodi, a zatim ih istrljajte rukama. Ako se prilikom sušenja "zgrudvaju" jednostavno grudvice razbijte usisavanjem ili trljanjem jastuka. (Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...