Praktično

Evo na kojoj visini treba da postavite televizor: Savet iskusnih stručnjaka!

Pri kupovini novog televizora često se postavlja pitanje - na kojoj visini ga postaviti kako bi vam gledanje filmova i tv emisija bilo što udobnije?

Enterijer
Autor:
Evo na kojoj visini treba da postavite televizor: Savet iskusnih stručnjaka!
Foto: Shutterstock

Kada razmišljate o postavljanju televizora u dnevnoj sobi, poslušajte ove savete:

  • Televizor mora biti postavljen na takvoj visini da glava ne pada prenisko prilikom gledanja, odnosno da ekran bude u visini očiju ili malo više. Ako je glava u pogrešnom položaju, ovo će povećati opterećenje cervikalnih pršljenova i može negativno uticati na vid;
  • Da biste izabrali pogodan položaj za postavljanje televizora, treba da sednete na sofu ili fotelju i gledate u zid bez pomeranja položaja glave - ono mesto gde vam pogled pada je pravo mesto za televizor. Obično jme to 115 ili 120 cm od poda.

Ako televizor postaljate u spavaćoj sobi, onda obratite pažnju na ovo:

Lezite na krevet i pogledajte u zid, tamo gde vam pogled najčešće pada je pravi nivo za postavljanje televizora; To je obično oko 150 cm od poda. Kkada se fokusirate na zid, televizor se postavlja na novo visine osobe, tako da je prigladno gledati ga u ležećem položaju.

Savet plus: uvek koristite postavljanje televizora na zidni nosač koji može da vam omogući pomeranje televizora. S tim ćete uvek moći televizor da okrenete na levu ili desnu stranu, ili par centimetara levo ili desno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs