Iako sve češće koristimo zatvorene vatrostalne posude ili aluminijumsku foliju, tvrdokorne mrlje u rerni se neizbežno pojavljuju. Kada dođe dan kada odlučite da očistite rernu znate da vas čeka težak posao. Postoji mnoštvo sredstava za čišćenje rerne. Neka od njih su efektivna, a druga i ne baš tako dobra. Ali, svima im je zajedničko da sadrže teške hemikalije.
Da ne biste trošili novac na ova sredstva, probajte sa jednostavnim miksom. Naravno, uključeni su soda bikarbona i sirće.
Potrebno vam je: 1 ¼ šolje (od 250 ml) sode bikarbone, 1/4 šolje sirćeta, 1 šolja vode, 10 kapi bilo kog eteričnog ulja (najbolja za ovu namenu su ona od narandže i limuna), 1/2 šolje soli i 2 kašike tečnog kastilj sapuna (pročitajte Kako da napravite kastilj sapun) možete pročitati kako da ga napravite, ali u ovom slučaju možete upotrebiti i neki drugi "odmašćujući" tečni sapun).
Pomešajte prvo eterična ulja sa 1/4 šolje vode. Vrata i unutrašnje zidove rerne poprskajte sa ovom mešavinom, ali nakon što ste zagrejali rernu na 140C.
Ugasite rernu.
Sada pomešajte 1/4 šolje soli sa 1/2 šolje sode bikarbone, pa sa ovim pospite mesta u rerni, koja imaju teške tvrdokorne mrlje i ostavite. Pomešajte, zatim, 1/4 šolje vode sa tečnim sapunom, pa tu smesu nanesite na ohlađene zidove rerne i ostavite da odstoji preko noći.
Sledećeg dana, pomešajte preostalu 1/2 šolje vode sa sirćetom i našpricajte sa tim celu rernu. Ostavite da kratko deluje, pa obrišite i dobro očistite. Sa tom poslednjom mešavinom trebalo bi da ode i sva prljavština.
(Stil.kurir.rs/Lifepress)