MOĆ TRADICIONALNE MEDICINE

Ekstremno moćna biljka: Očistite organizam, sprečite grip i prehladu i ojačajte imunitet do maksimuma!

Još od davnina lipa je bila poznata po svojim terapeutskim svojstvima. Najviše se koristi kod lečenja bubrežnih bolesti, ali i kod izbacivanja toksina iz organizma.

Nutricija
Autor:
Foto: Shuterstock

Tevtonci su lipu smatrali svetom, a Keltima je bila simbol nesebičnosti. Verovalo se da ovo drvo utiče na ljude da govore istinu, pa je, zato, bio običaj, u srednjem veku, da se zaljubljeni kunu na večnu ljubav u senci drveta lipe.

 

U lekovite svrhe se koristi gotovo cela lipa: cvet, list, seme i drvo od kog se pravi ugljen. Cvet se bere u junu, a listovi u maju i junu. Cvet lipe sadrži heterozide (koji podstiču znojenje), tanin, vitamin C, a listovi saharozu, fruktozu, smolu, enzime

 

Lipa se obično koristi za lečenje bubrežnih bolesti, pospešivanje znojenja i izbacivanje toksina kod prehlada, jačanje imunog sistema, smanjenje nervne slabosti, epilepsije i brojnih drugih stanja.

Čaj od lipe se pravi od sušenih listova kao i prosečni čajevi (možete popiti do dve šolje dnevno), a ukoliko želite da ispirate grlo (za higijenu usne duplje) trebaće vam jači napitak: 25 gr cvetova prelijete sa 250 ml vruće vode i dodate u to 5 gr sode bikarbone.

 

Da bi ste nahranili lice i uklonili bledilo pomešajte 4 kašike čaja od lipe sa jednom kašikom mleka u prahu i jednom kašikom pšeničnih mekinja. Napravite pastu i držite je na licu 10 do 15 minuta. Pastu saperite tako što ćete se umiti čajem od lipe.

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...