Za zdravlje organizma je neophodno konzumirati što više sezonskog voća i povrća. Događa li se i vama da nakon nekoliko dana većinu namirnica bacite jer su se pokvarile? Niste sami...
Prema podacima stanovnici Amerike bacaju otprilike 25 posto namirnica koje kupe što se na kraju pretvori u cifru od oko 2.000 bačenih dolara!
Spremanje namirnica na odgovarajuće mesto je puno komplikovaniji zadatak nego što ste mislili. Ako želite da sačuvate namirnice, neke nikako ne smete staviti na istu policu. Kako biste znali šta činiti, donosimo kratki savetnik.
Čuvanje namirnica na sobnoj temperaturi
Kako bi pojedino voće ostalo sveže van frižidera, stavite ga na na suvo i tamno mesto u nepokrivenoj posudi. Luk i krumpir moraju biti odvojeni.
Čuvanje hrane u frižideru
Za namirnice koje je najbolje čuvati u frižideru zapamtite ova pravila.
Hranu čuvajte u plastičnim vrećicama u donjim policama frižidera. Poželjno je nožem na svakoj vrećici probušiti nekoliko rupica.
Voće i povrće držite odvojeno.
Ako čuvate začinsko bilje, odsecite donji deo, pa ih stavite u čašu vode, prekrivene plastičnom vrećicom.
Gde se i na koji način pojedine namirnice moraju čuvati:
- U frižideru:
- Jabuke
- Marelice
- Smokve
- Artičoka
- Celer
- Kelj
- Šljive
- Spanać
- Cvekla
- Grožđe
- Začinsko bilje (osim bosiljka)
-Neoprano na posebnoj polici frižidera
- Na sobnoj temperaturi
-Na suvom i tamnom mestu
- Crni luk
- Krompir
-Neoprano u plastičnoj kesi
(Stil.kurir.rs/Ordinacija.hr)