UVRSTITE IH U ISHRANU

Smiruju kašalj i olakšavaju disanje: Ove namirnice provereno čiste pluća od nakupljenih toksina!

Ove namirnice su sapas za respiratorne tegobe

Fitnes & Nutricija
Autor:
Smiruju kašalj i olakšavaju disanje: Ove namirnice provereno čiste pluća od nakupljenih toksina!
Foto: Shutterstock

Veliki nivo zgađenja, promena vremena, razni virusi, kao i duvanski dim nepovoljno utiči na respiratorne organe. U ovom periodu zdravlje pluća je na prvom mestu zbog pandemije korona virusa. Određene namirnice mogu zančajno da pomognu u čišćenju disajnih organa i smanjenju kašlja. Ovo je 8 najmoćnijih.

Osim što će zaštititi pluća, ove namirnice će i ojačati imunitet.

1. Kurkuma

Kod respiratorih tegoba uglavnom se javlja osećaj neobične težine na grudima. Svakodnevna konzumacija kurkume pomaže u smanjenju upale u vazdušnom prolazu, a prisustvo jedinjenja, kurkumin, pomaže u prirodnom čišćenju pluća i pomaže u detoksikaciji tela, što dalje pomaže u jačanju imuniteta.

2. Zeleni čaj

I te kako je moćan kada su respiratorne tegobe u pitanu. Obogaćen polifenolima, zeleni čaj, ima antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju upale u plućima.

3. Nana

Mnoge civilizacije su koristile nanu zbog značajnih lekovitih svojstava. Vruć čaj od nane rzbija nataloženu sluz i umiruje upale izazvane plućnim infekcijama.

4. Đumbir

Jedan od najčešće korišćenih kućnih lekova za lečenje kašlja i prehlade je svakako đumbir. Poznat je po svojim antiinflamatornim svojstvima, koja pomažu u uklanjanju toksina iz respiratornog trakta. Sadrži mnogo vitamina i minerala, uključujući kalijum, magnezijum, beta-karoten i cink. Prema izveštaju nekoliko studija, ekstrakti đumbira mogu da unište ćelije raka pluća.

5. Med

Med je dobro poznat po svojim antibakterijskim svojstvima koja pomažu u smanjenju nelagode izazvane respiratornim problemima.

6. Beli luk

Iako nema primamljiv ukus, beli luk ima neverovatna lekovita svojsva. Beli luk sadrži jedinjenje zvano alicin, koje deluje kao moćno antibiotsko sredstvo i pomaže u rešavanju respiratornih infekcija. Takođe smiruje simptome astme, ali i smanjuje rizik od raka pluća.

7. Paradajz i proizvodi od paradajza

Paradajz i proizvodi od paradajza su među najbogatijim izvorima likopena, karotenoidnog antioksidansa koji je povezan sa poboljšanim zdravljem pluća.

Dokazano je da konzumacija proizvoda od paradajza smanjuje upalu disajnih puteva kod osoba sa astmom.

8. Ljubičasti kupus

Crveni kupus je bogat izvor antocijanina, a oni su povezani sa poboljšanjem zdravlja pluća.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs