PSIHOLOGIJA BOJA

Ovu boju nije dobro imati u kući: Baca u depresiju i stvara lošu energiju!

Dobro je poznata činjenica da boje imaju veliki uticaj na raspoloženje, pa zbog toga prilikom dizajniranja enterijera vodite računa koje nijanse birate

Enterijer
12:53h Autor:
Ovu boju nije dobro imati u kući: Baca u depresiju i stvara lošu energiju!
Foto: Shutterstock

Otkrivamo koje to boje popravljaju raspoloženje, a koju nikako ne smete imati u svojoj kući:

Plava boja

Ova boja doprinosi poboljšanju koncentracije, normalizaciji krvnog pritiska, oslobađanje od umora i nesanice. Plava je odlična za spavaću sobu, ali važno je uzeti u obzir da previše ove boje može negativno da utilče na hormonalni nivo.

Bela

Bela je sve češći izbor mnogih kada je uređenje enterijera u pitanju. Ona pozitivno utiče na psihološko i fizičko stanje, vraća energiju, pomaže da se rešite briga i strahova, poboljšava vid i relaksira.

Ali u svemu je bitna ravnoteža, stoga je prilikom uređenja enterijera važno uneti i nekoliko detalja u jarkim bojama kako biste izbegli razdražljivost.

Oker

Poboljšava funkciju mozga, vraća energiju, podiže raspoloženje i razvija kreativnost. Izbegavajte ovu boju u dečijim sobama jer negativno utiče na razvoj nervnog sistema.

Narandžasta

Okrečite zidove u ovu boju ako želite da uvek budite raspoloženi, oslobodite se negativnosti, razdražljivosti, poboljšatie aktivnost mozga, ojačajte ambiciju u sebi.

Svetlo roze

Obično se povezuje sa nežnošću, senzualnošću, spokojem. Pogodno je dizajnirati spavaće sobe u ovoj boji jer će stvoriti atmosferu sigurnosti i spokoja. Roze boja pozitivno utiče na telo: stimuliše nervni, endokrini i imuni sistem, poboljšava vid i sluh, uklanja glavobolju.

Zelena

Zelena simbolizuje prosperitet i plodnost. Ova boja omogućava da se oslobodite od stresa i anksioznosti.

Pored ovih boja koje imaju pozitivne efektne, postoje i one koje stvaraju nelagodu i nimalo ne prijaju oku, ni organizmu. Ovim bojama nikako ne dekorišite enterijer:

Tamno crvena

Ova boja može negativno da utiče na nervni sistem. Ukoliko u domu imate previše detalja u crvenoj boji to može stvoriti osećaj nervoze i nelagode.

Crna

Ima ogroman uticaj na ljudsku psihu. Višak crne boje može izazvati agresiju, pa pažljivo koristite ovu boju u dizajnu enterijera.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs