OVO JE NAJBEZBEDNIJI NAČIN

Jedini ispravan način da uklonite pesticide sa voća i povrća: Detaljno kako se tretira svaka vrsta!

Voće i povrće u današnje vreme sadrže veliki broj pesticida – naučite kako da ih pravilno i temeljno uklonite, pre nego što ih servirate svojoj porodici

Enterijer
21:03h Autor:
Jedini ispravan način da uklonite pesticide sa voća i povrća: Detaljno kako se tretira svaka vrsta!
Foto: Profimedia

Sezona svežeg voća i povrća, u kojoj svi uživamo je počela. Na pijačnim tezgama i rafovima supermarketa pršti od boja i tekstura naših omiljenih vrsta voćkica i salata. Međutim, problem mogu predstavljati pesticidi, koji se u ogromnoj meri koriste pri tretiranju voća i povrća.

Osim što su štetni po zdravlje – pesticidi mogu izazvati i alergijske rekcije, pogotovo kod dece.

S tim u vezi, važno je da naučite kako pravilo da tretirate voće i povrće, temeljno ga operete i otklonite najveći broj pesticida iz njega i na taj način konzumirate ukusnu i bezbednu hranu.

Prva i osnovna stvar jeste da svo voće i povrće temeljno operete!

Što se bobičastog voća tiče (jagode, kupine, borovnice, ribizle...) veoma je važno najpre otkloniti one plodove koji su oštećeni, jer se takvi ne mogu dobro oprati, a zatim ih nežno trljajući prati pod mlazom mlake vode. Pre pranje, možete ih ostaviti i da odstoje u vodi nekih 15-20 minuta.

Lisnato povrće (zelena salata, kelj, kupus, blitva...) perite tako što čete krenuti od spoljašnjih listova, koje bi uvek trebalo temeljnije i duže ispirati pod mlazom vode, a zatim ka unutrašnjosti. I ovde važi pravilo da lisnato povrće možete potopiti petnaestak minuta pre nego što ga operete.

Krtolasto povrće, poput krompira, batata i šargarepe najviše pesticida sadrži upravo u kori, pa ćete samim uklanjanjem kore odstraniti i veći deo neželjenih pesticida i otrova. Nakon odstranjivanja kore, potrebno je da povrće operete trljajući ga pod mlazom mlake vode, najmanje 20 sekundi.

Kada su u pitanju brokoli i karfiol i povrće koje ima "cvetni" oblik, potrebno je da najpre razdvojite cvetove, potopite ih 15 minuta u mlaku vodu, a zatim jedan po jedan cvet ispirate temeljno pod mlazom vode.

Pri odstarnjivanju pesticida iz voća i povrća od pomoći vam može biti i rastvor sirćeta i vode u razmeri 4:1 ili kašičica sode bikarbone koju ćete rastvoriti u jednom litru vode, a zatim u rastvor na 15 minuta potopiti voće ili povrće.

Na ovaj način otkoničete najveći deo pesticida sa voća i povrća i vaša hrana će biti bezbedna za upotrebu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs