Sezona svežeg voća i povrća, u kojoj svi uživamo je počela. Na pijačnim tezgama i rafovima supermarketa pršti od boja i tekstura naših omiljenih vrsta voćkica i salata. Međutim, problem mogu predstavljati pesticidi, koji se u ogromnoj meri koriste pri tretiranju voća i povrća.
Osim što su štetni po zdravlje – pesticidi mogu izazvati i alergijske rekcije, pogotovo kod dece.
S tim u vezi, važno je da naučite kako pravilo da tretirate voće i povrće, temeljno ga operete i otklonite najveći broj pesticida iz njega i na taj način konzumirate ukusnu i bezbednu hranu.
Prva i osnovna stvar jeste da svo voće i povrće temeljno operete!
Što se bobičastog voća tiče (jagode, kupine, borovnice, ribizle...) veoma je važno najpre otkloniti one plodove koji su oštećeni, jer se takvi ne mogu dobro oprati, a zatim ih nežno trljajući prati pod mlazom mlake vode. Pre pranje, možete ih ostaviti i da odstoje u vodi nekih 15-20 minuta.
Lisnato povrće (zelena salata, kelj, kupus, blitva...) perite tako što čete krenuti od spoljašnjih listova, koje bi uvek trebalo temeljnije i duže ispirati pod mlazom vode, a zatim ka unutrašnjosti. I ovde važi pravilo da lisnato povrće možete potopiti petnaestak minuta pre nego što ga operete.
Krtolasto povrće, poput krompira, batata i šargarepe najviše pesticida sadrži upravo u kori, pa ćete samim uklanjanjem kore odstraniti i veći deo neželjenih pesticida i otrova. Nakon odstranjivanja kore, potrebno je da povrće operete trljajući ga pod mlazom mlake vode, najmanje 20 sekundi.
Kada su u pitanju brokoli i karfiol i povrće koje ima "cvetni" oblik, potrebno je da najpre razdvojite cvetove, potopite ih 15 minuta u mlaku vodu, a zatim jedan po jedan cvet ispirate temeljno pod mlazom vode.
Pri odstarnjivanju pesticida iz voća i povrća od pomoći vam može biti i rastvor sirćeta i vode u razmeri 4:1 ili kašičica sode bikarbone koju ćete rastvoriti u jednom litru vode, a zatim u rastvor na 15 minuta potopiti voće ili povrće.
Na ovaj način otkoničete najveći deo pesticida sa voća i povrća i vaša hrana će biti bezbedna za upotrebu.