Pravo blago

Prvi prijatelj, podrška, čuvar zdravlja: Zašto deca treba da odrastaju uz psa

I psiholozi se slažu da pas, osim veselja, donosi i mnogo više, naročito u ranom razvoju kad je neverbalna komunikacija važna
Porodica
12:48h Autor:
Prvi prijatelj, podrška, čuvar zdravlja: Zašto deca treba da odrastaju uz psa
Foto: Thinkstock

Odavno je dokazano da odrastanje uz kućnog ljubimca povoljno deluje na psihički razvoj deteta.

Licencirani trener za obuku i školovanje pasa Alenka Medak ističe prednosti života sa psom i naglašava kako psi pozitivno deluju na zdravlje.

"Dokazano je da deci koja imaju pse brže ojača imunitet i da se smanjuje rizik od alergija. Takođe, sama prisutnost psa deluje umirujuće, jer smanjuje broj otkucaja srca i snižava pritisak. Stoga su takva deca opuštenija i zadovoljnija, a pas ih podstiče i na kretanje i boravak na svežem vazduhu", istakla je ona.

I psiholozi se slažu da pas, osim veselja, donosi i mnogo više, naročito u ranom razvoju kad je neverbalna komunikacija važna. Odnos psa i deteta podstiče jasnije izražavanje i međusobno prepoznavanje emocija. Tako će često jedno drugome biti podrška.

"To je dobar temelj za razvoj socijalnih veština, empatije i saosećanja. Osim toga, deca koja odrastaju uz kućnog ljubimca uče se odgovornosti", kaže psiholog Petra Matković.

Kobna greška u vaspitanju: 5 laži koje nikad ne smete da kažete detetu!

Koji su psi najbolji za decu?

Pudlice, labradori i zlatni retriveri su zbog blagog karaktera i naklonjenosti ljudima primeri pasa koji imaju dobre predispozicije za život sa malom decom, kaže Medak.

Pripremite psa

Svaki pas može biti agresivan u određenim okolnostima. Zato je odgovornost roditelja da nadziru svaku interakciju deteta i psa. Ljubimca treba pripremiti na dolazak bebe, naučiti ga pravilima, socijalizovati i omogućiti mu druženje sa decom, objašnjava Alenka Medak.

Uz pse su deca osećajnija

Psiholozi kažu da uz psa deca uče o tuđim potrebama i granicama, jer pas da do znanja koliko može da toleriše. Deca tako grade i svoje granice i jačaju samopouzdanje.

Mnogo više nego što mislite: Omiljena životinja otkriva karakter!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs