"Zbog teranja u ćošak dete će vam izrasti u osobu koja će bežati od razgovara": Kazne koje ostavljaju trajne posledice

Zbog čestog "hlađenja u ćošku" dete tako izrasti u odraslu osobu koja će se kloniti i najmanjeg sukoba i rasprave, umesto da komunicira i da se s nekim ili s nečim na bilo koji način suoči

Porodica
Autor:
"Zbog teranja u ćošak dete će vam izrasti u osobu koja će bežati od razgovara": Kazne koje ostavljaju trajne posledice
Foto: Shutterstock

Australijski psiholog Kervin Raen koji se na svojim seminarima i radionicama često bavi i s roditeljstvom - kaže da bi metoda vaspitanja "hlađenje u ćošku" mogla dodatno pogoršati dečje ponašanje.

Na konferenciji na kojoj je nastupio Rae, inače i sam otac, objašnjava da takvo 'hlađenje' teranjem u ćošak u vaspitanju deteta daje samo kratkoročne rezultate.

Tužno dete, Depresija
foto: Shutterstock

- Kad oterate dete u ćošak za kaznu, tom ćete trenutku dobiti ono što želite, da se dete smiri, ali ćete negde do detetove 14. godine shvati da odgajate 'buntovnika' - rekao je. Objasnio je da, kad vaspitaju dete, roditelji ga istovremeno i 'treniraju', odnosno uče kako treba da se ponašaju u određenim situacijama, no iz slanja u ćošak ono neće naučiti kako da se nosi sa svojim osećanjima, učite ga da se zatvori i da ćuti i trpi zbog svog lošeg ponašanja.

Tužno Dete, Dete, Devojčica
foto: Shutterstock

- Zbog čestog teranja u ćošak, dete će tako izrasti u odraslu osobu koja će se kloniti i najmanjeg sukoba i rasprave, umesto da komunicira, da se suoči sa onim što je uradio, da kaže kako se u vezi sa tim oseća i da se s nekim ili s nečim na bilo koji način suoči, pa i posvađa kad je to potrebno, ono će da razvije izbegavajući mehanizam - rekao je Rae, a prenosi The Sun.

Mnoge majke su shvatile gde su grešile

- Ovo je zaista trebalo da pročitam - napisala je jedna mama ispod njegovog izlaganja i objasnila kako će od tog momenta da prestane da kažnjava dete na taj način i počeće više sa njim da komunicira. .

- Sad ste mi potvrdili da to ne treba raditi, hvala - dodala je druga majka, koja je svakako izbegavala ovakav metod vaspitanja. Ipak, bilo je naravno i roditelja koji se nisu složili s razmišljanjima ovog stratega.

Roditelji, Dete
foto: Shutterstock

- Slanje u ćošak treba poslužiti da se dete brzo ohladi i iskontroliše svoje osećaje. Tako mu pravim zdravu granicu, šta sme, a šta ne sme da radi - napisao je jedan tata koji kaže da je većina dece 'tek tada spremna na razgovor', te da 's nekom decom pre toga ne treba ni pokušavati pričati...'.

- Jedini je problem što mnogi roditelji na taj razgovor kasnije zaborave - dodao je.

Stil/Dejli mejl

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs