NAJPOPULARNIJA ŽENSKA IMENA U 2023. GODINI: Neka nemaju veze za srpstvom dok su druga prava TRADICIONALNA

Spisak najpopularnijih ženskih imena za 2023. godinu prema poslednjim istraživanjima.

Porodica
Autor:
NAJPOPULARNIJA ŽENSKA IMENA U 2023. GODINI: Neka nemaju veze za srpstvom dok su druga prava TRADICIONALNA
Koja su najpopularnija ženska imena za 2023 godinu ?, Foto: Shutterstock

Najčešća ženska imena u Srbiji mogu varirati tokom vremena i regiona, zavisiti od različitih faktora kao što su kulturni trendovi, istorijski događaji i lične preferencije roditelja.

Takođe, moderna imena ili ona koja su inspirisana stranim jezicima postaju učestalija, sve su neobičnija, kraća i čudnija.

Prema poslednjim istraživanjima u Evropi, najpopuarnija ženska imena su Mia (vodi na listi u čak tri zemlje Hrvatskoj ,Estoniji i Švajcarskoj) ali tu su i uvek neizbežna ženska imena poput Maria, Sofia, Ema, Olivia.

Dete, Devojčica
foto: Shutterstock

U jednom od skorijih ispitivanja koje je napravila Nacionalna Geografija, napravljen je spisak imena koja se najčešće daju devojčicama u raznim gradovima Srbije.

Najčešće ime za devojčice u Kragujevcu u poslednjih nekoliko godina je Sofija, a drugo i treće mesto suvereno drže Dunja i Sara, koje su, zanimljivo, ova mesta zauzimala i u prethodnim godinama.

Posle prva tri mesta slede Teodora, Milica, Nikolina, Nađa, Una, Mila i Helena…

Bliznakinje, Sestre, Devojčice
foto: Shutterstock

Iz Matične službe u Vranju nisu mogli da izdvoje ženska i muška imena koja su najpopularnija u ovoj ili prethodnoj godini, ali su njihovu zastupljenost rangirali po dekadama.

Od 2010. godine pa nadalje, opet su „u modi“ tradicionalna, izvorna srpska imena, poput Milice, Jelene, Teodore, Sanje.

U jednom periodu, tačnije osamdesetih godina prošlog veka, najčešća ženska imena su bila Danijela, Valentina i Daliborka.

devojčice, nova godina
foto: Shutterstock

U Subotici najčešće data imena u ovoj godini su za devojčice: Sara, Teodora, Mila, Anđela i Hana, dok nešto nesvakidašnjija imena u ovoj godini su roditelji davali deci su za devojčice: Aria, Ikonija i Pavla.

Među najpopularnijim imenima koji roditelji u Novom Pazaru u poslednje vreme daju svojoj deci Merjem se istaklo za devojčice, pokazuju podaci, ali tu su Hana, Asija, Ema i Ajša za devojčice.

Novosađani se uglavnom opredeljuju za imena koja već decenijama kruže, ali i ona koja su deo aktuelnih trendova. Sa druge strane, u želji da se istaknu, neki se opredeljuju za neobična imena koja su uglavnom stranog porekla, prenosi Espresco.rs

Najpopularnija imena za devojčice u Novom Sadu su Milica, Sofija, Anđelija, Maša, Hana, Una, Lena, Anastasija i Petra.

Međutim, ima i onih neobičnih poput: Teona, Egzona, Nia, Lira, Adiva, Ajlin, Rija, Daža, Rejna, Dora, Ira, Nea, Anisija i Kjara.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs