3 TAJNE KOJE UNIŠTAVAJU PORODICU POSTEPENO: Razdor počinje ODMAH, i ništa ne može to da zaustavi

Čim neko u kući nešto krije, to se oseti - kreću brige i strahovi, a među bližnjima više nema poverenja. Ovo su primeri kako to izgleda i čemu vodi

Porodica
09:49h Autor:
3 TAJNE KOJE UNIŠTAVAJU PORODICU POSTEPENO: Razdor počinje ODMAH, i ništa ne može to da zaustavi
Foto: Shutterstock

Zdrava porodica je ona u kojoj, osim krvnih veza i ljubavi, postoji velika bliskost između članova. U takvoj zajednici postoje dogovori da niko ništa važno ne krije od drugih. Roditelji još odmalena uče decu da im se poveravaju, a ona u njima nalaze najodanije savetnike i saveznike. Otac i majka su iskreni partneri, braća i sestre međusobno otvaraju dušu o problemima. I svi dišu kao jedno.

U takvim porodicama neki događaji se čuvaju samo za najuži krug, ali to su njihove intimne priče i sećanja koja se ne dele s drugima. Prepričavaju se šale na račun osobina nekog od članova - dečje gluposti, mamino loše kuvanje, tatine neuspele majstorije... To se deli kao uspomene i još više zbližava članove porodice. Ipak, mnoge porodice imaju manje ili više ozbiljnije tajne. Ono što se krije ne mora uvek da bude strašno i tragično, ali nagriza zdravo porodično tkivo. Iz straha da se tajna ne sazna, zbog stida i neprijatnosti, porodica se polako udaljava od okoline i brani izolacijom kako ne bi naišla na osudu.

Porodica, Dete, Ćerka, Baka
foto: Shutterstock

Postoji nekoliko vrsta skrivanja postupaka koji nanose štetu porodici u celini, a ovo su neki od njih...

Lične tajne

Kad jedan član porodice krije nešto od ostalih, tajna pripada samo njemu i on se sa njom bori. Često dete ćuti da je dobilo lošu ocenu u školi, nadajući se da će je popraviti pre nego što roditelji saznaju. Tinejdžeri ne govore da su zaljubljeni, otac krije ljubavnicu ili da ima probleme na poslu, a majka je krišom podlegla iskušenju i nekom kupovinom ojadila porodični budžet. Dok se tajna ne otkrije, žive u strahu, uplašeni ne samo od posledica svojih postupaka već i od pomisli koliko su povredili najbliže.

Ako potraju, ovakve tajne unose veliku napetost u porodični život. Ostali vide da se nešto dešava, ali ne mogu da naslute šta je u pitanju. Nagađanje donosi hroničnu zabrinutost, a onaj koji nešto krije polako se povlači iz nekad harmoničnih kućnih događaja i malih rituala. U porodicu ulaze neizvesnost, tuga i loša atmosfera.

Žena, Tuga, Lice
foto: Shutterstock

Saučesnici u tajni

Kad najmanje dvoje u kući zna tajnu koju ostali ne znaju, u pitanju je saučesništvo, često nevoljno. Lepo je kad otac i deca skrivaju poklon koji su kupili mami za godišnjicu braka, ili roditelji spremaju iznenađenje detetu šta će dobiti za rođendan. Međutim, ako otac odluči da se poveri sinu kako ima aferu van braka i kaže mu da ne govori majci, porodica je pod pritiskom.

Dete koje od jednog roditelja mora da krije ono što mu je rekao drugi oseća se raspolućeno. Svesno je da izdaje jednog da ne bi izdalo drugog. To je veliki teret za dečja pleća, a ovaj oblik podeljene lojalnosti nezdrav je i poguban po psihu deteta. Ono želi da bude lojalno i ocu i majci, ali kako?

U toksičnim porodicama nisu retki paktovi između članova, pa majka i ćerka čuvaju tajnu o ćerkinoj trudnoći da otac ne sazna, brat i sestra kriju od roditelja da se jedno od njih drogira... Primera ima milion i svi su na veliku štetu porodice.

Svađa, Majka i ćerka, snaja i svekrva
foto: Shutterstock

Tajne koje se čuvaju od celog sveta

Ovakve tajne znaju svi članovi porodice ali se kriju od okoline. U pitanju su ozbiljne stvari kao što su boravak u zatvoru, fizičko zlostavljanje, alkoholizam,

narkomanija, prostitucija, nečije vanbračno dete... Ponekad se i bolest u kući krije sve dok više ne može da se skriva. To naročito važi za mentalne bolesti.

U ovim situacijama porodica se mobiliše kako ne bi bila obeležena i postiđena. Svaki član zazire da ga neko ne upita ono što se brižljivo krije. Dok su s jedne strane udruženi protiv celog sveta, na drugoj strani se osamljuju, izoluju i postaju jedna od porodica o kojima se priča šapatom.

Plemenito ćutanje

Postoje tajne koje se čuvaju od drugih članova porodice iz krajnje ljudskih razloga i velike ljubavi. Odrasla deca kriju probleme od svojih sve starijih roditelja kako bi ih poštedeli bola i brige koji narušavaju zdravlje. I roditelji skrivaju kako se osećaju ako žive daleko od dece, a često i kad su u istoj kući. Jeste da su tajne, ali njihov cilj nije strah od osude ili stid, već iskrena bojazan da će loše vesti slomiti najvoljenije.

Stil.kurir.rs/Lj.J./Psihology Today

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs