"DA SPROVODIM VASPITNE METODE MOJIH RODITELJA - ZAVRŠILA BIH U ZATVORU": 55 Srba do tančina opisalo kazne iz detinjstva

Kako su vas kažnjavali roditelji kada ste bili mali? Na ovo pitanje odgovorilo je 55 ljudi

Vaše dete & vi
Autor:
"DA SPROVODIM VASPITNE METODE MOJIH RODITELJA - ZAVRŠILA BIH U ZATVORU": 55 Srba do tančina opisalo kazne iz detinjstva
55 Srba do tančina objasnilo vaspitne metode svojih roditelja, Foto: Shutterstock

"Batina je iz raja izašla", tvrdili su naši roditelji koji su ovu rečenicu naučili od svojih roditelja. Zbog videa iz 70ih godina prošlog veka, koji je alarmirao Srbiju, pitali smo naše čitaoce: Kako su vas kažnjavali roditelji kada ste bili deca?

Odgovorilo je 55 ljudi, koji su do tančina opisali kazne. Više od polovine svoje izlaganje je završilo "Zahvalan/na sam svojim roditeljima na tome."

"Nije bilo potrebe za kažnjavanjem ...jednom je tata kaznio brata i ja taj događaji i danas posle pedeset i više godina pamtim ...jer sam zapravo ja bila krivac ...pokvarila sam neke kablove za paljenje auta, a tata je mislio da je brat ....i danas žalim što nisam smela da priznam."

"Stajanjem u ćošku i onim prutićem kojima su se nekada vezivale vezice zeleni na pijaci (pretpostavljam vrba)-ne može da povredi ali se odlično "anatomski oblikuje" oko nogu. Pa mi je uzivancija bila da ih izlomim na sitne komadiće, kad otkrijem gde ih je mama sakrila, pa je čekam da dođe s posla-da likujem nad komadićima."

"Slabo su kažnjavali iako je bilo potrebe."

"Sećam se samo klečanja. To je razvilo u meni osećaj da ja za kaznu ne znam i da me ništa ne može zaustaviti. Ne sviđa mi se to... Dete mora imati postavljene granice, snositi odgovornost za svoje postupke. Treba kroz sve proći u svojoj kući gde je voljeno, da bi znalo reagovati i tamo gde se nešto desi, a voljenih nema."

"Batinama I zabranama izlaska. I na tome sam zahvalna roditeljima."

"Da idemo sami da donesemo prut, a mi izaberemo suv, pa se polomi, a onda moramo da idemo za sirov, pa po dupetu, šljas, pljas....Međutim tada se nosile haljinice, pa su one dobijale batine. Ali smo stvarno bile nemirne nas tri."

Gosti, Jugoslavija
foto: Shutterstock

"Nisu batine iz raja izasle, otac nije a majka kaže 3 puta pa kad ne slusamo, varjaču izvadi i po nogama malo da se naučimo reda. I šta nam fali, danas se roditelji izvinjavaju deci kad nesto pogreše, da ih ne uvrede jer mogu zvati vlasti pa još gore".

"Nama je mama uvik pretila da će nas kazati tati, a tata bio još mekši od nje. Uglavnim mi smo bili samo nestašna deca, a mama puna posla. Lepe uspomene pune ljubavi i dobrote roditeljskog doma."

"Pogled, povišen ton za oktavu u najgorem slučaju vrbov prut i sad pamtim i veliko im HVALA na tome."

Porodica, Jugoslavija
foto: Shutterstock

"Mati me gađala papučom."

"Moja majka, najbolja majka na svetu....brižna, pažljiva , nežna, puna ljubavi, osluškivala je želje moje duše ali autoritet i pustila me da se razvijam u najboljem pravcu! Bez kazni s puno razgovora s ljubavlju ali i autoriteta, što sam i ja danas svom detetu!!! Jako sam ponosna na svoju majku i već vidim da je i moje dete na mene! Velika posvećenost detetu, razum i dobar spoj ljubavi daju rezultate!!!"

"Spavanje u 6 sati popodne. A ispod prozora igraju se deca. JOJ samo kad se setim..."

"Nikada nas nisu tukli"

"Pogledom, to je bilo dovoljno".

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs