JELKA MORA BITI NA OVOM MESTU AKO ŽELITE PRIVUĆI SREĆU, ZDRAVLJE I USPEH: Energija je sad najjača, sledite VAŽNO pravilo

Ako ste se pitali kako da okitite jelku po Feng Šui pravilima, donosimo vam sve neophodne smernice!

Enterijer
07:10h Autor:
JELKA MORA BITI NA OVOM MESTU AKO ŽELITE PRIVUĆI SREĆU, ZDRAVLJE I USPEH: Energija je sad najjača, sledite VAŽNO pravilo
Novogodišnja jelka, Foto: Shutterstock

Kada se ukrašava dom, postavkom dekoracija sa određenom namerom, nesvesno unosite radost u prostor. Tada se menja energetska vibracija unutar kompletnog objekta. Kako praznična euforija polako ulazi u naše porodične kuće, čeka nas kićenje jelke, što je jedna od omiljenih novogodišnjih aktivnostim mnogima - posebno mališanima.

U ovom periodu godine yin & yang energija je na najvišem nivou - zato je iskoristite na pravi način, kako biste prvukli sreću, zdravlje i uspeh. U tome će vam pomoći Feng Šui pravila!

Jelka, Nova godina, ukrašavanje jelke
foto: Shutterstock

Kada se ukrašava dom, postavkom dekoracija sa određenom namerom, nesvesno unosite radost u prostor. Tada se menja energetska vibracija unutar kompletnog objekta.

Elementi koji zahtevaju najviše pažnje po Feng Šui pravilima:

 • Ulazna vrata su simbol novih mogućnosti

Ulazna vrata predstavljaju mesto kolektivnog „udaha“ čitave porodice, njihovih novih mogućnosti, dotok zdrave energije, energije novca i prosperiteta. Potrudite se da vaša ulazna vrata generalno prebrišete i prelepo dekorišete, kako biste poželeli dobrodošlicu svemu novom u godini koja stiže. Pomislite „Neka ove godine samo sreća ulazi kroz moja vrata“! Sasvim je dovoljan jedan deko elemenet sa spoljne strane ulaznih vrata kako bi metafizički podigli nivo dobre energije.

ulazna vrata
foto: Shutterstock

Jelku treba ukrasiti tako da prikazuje i deo ličnih želja svakog ukućanina ponaosob. Nakon standardne dekoracije jelke (uključujući i postavku rasvete), svaki ukućanin treba da na jelku postavi ukras koji simbolizuje njegovu/njenu ličnu želju ili da na jelku okači papirić sa ispisanom željom.

Koje je savršena pozicija za jelku u domu?

Po feng šuiju dekorisanje jelke pripada elementu drveta, pa je smestite u područje koje je u skladu s drvenim elementom ili ima korist od njegove energije.

Jelka, zvezdaa, Kićenje jelke, Nova Godina
foto: Shutterstock

Blagotvornu ravnotežu energija postići ćete sledećim položajem jelke:

 • Istočni smer: za privlačenje zdravlja i porodične sreće
 • Jugoistočni smer: za novac i obilje
 • Južni smer: za poslovni uspeh i slavu

Pravilan izbor boja ukrasa

U hladnijem delu godine potrebno je, pomoću predmeta i boja, dovesti energiju vatre u našu okolinu. Element vatre čine sveće, pravi kamin, svetiljke, zlatni i vatreno-crveni ukrasi. Osim crvene, za dobijanje tople energije dobar izbor su i ljubičasta, te boja fuksije. Ali, vodite računa o glavnom principu feng šuija, a to je ravnoteža.

Previše vatrenih dekorativnih elemenata, što se često događa u praznično vreme, ako se preteruje s crvenom bojom, podstiče nastanak sindroma izgaranja, pa čak i emocionalne ispade.

Novogodišnja Jelka
foto: Shutterstock

Umor koji mnogi osećaju tokom i nakon božićnih praznika neretko je uzrokovan neuravnoteženom energijom vatre u domovima. Stoga u svoje praznično okruženje svakako uvrstite i hladnije boje, poput umirujuće svetloplave koja aktivira energiju vode.

Mnogo vatre ublažićete, takođe, srebrnom i sivom te spokojnom belom - bojama koje prizivaju element metala.

Deda Mraz
foto: Shutterstock

Šta simbolizuju novogodišnji ukrasi?

 • figura anđela: pomoć jakih ljudi i blagoslovi sa neba
 • novčići: dobri prihodi tokom godine
 • srce: aktivacija svih oblika ljubavi
 • zvezdice: slava, poštovanje, uspeh u karijeri
 • jabuke: rađanje novih mogućnosti, zdravlje ali i plodnost
 • Deda Mraz: simbol dobrotvora koji ispunjava želje. Njegova figura je neizbežna u dekorisanju doma (ispod jelke, u dnevnom boravku ili u ulaznom delu u dom).
 • Jelen: simbol zime, praznika, otmenosti, snage i odvažnosti. Jelen simbolizuje dugovečnost u svemu, simbol mira, balansa i velikodušnosti. Sve to budite u svom srcu i blagoslovi će vas pratiti!

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs