"NA TIP MUŠKARACA KOJE ŽENE BIRAJU UTIČU OČEVI": Psiholog objašnjava njihovu presudnu ulogu u odabiru budućih partnera

Odnos između roditelja i dece u velikoj meri određuje u kakvu će se ličnost oni formirati i kakve će sklonosti imati.

Porodica
Autor:
"NA TIP MUŠKARACA KOJE ŽENE BIRAJU UTIČU OČEVI": Psiholog objašnjava njihovu presudnu ulogu u odabiru budućih partnera
Očevi utiču na odabir partnera ćerki., Foto: Shutterstock

Svaki odnos između oca i ćerke je jedinstven, bilo da je dobar ili loš, povezanost među njima će uvek postojati. Najveću pražnju psihologa privlači to što očevi, bili da su prisutni ili odsutni, utiču na vaspitanje svojih ćerki.

Roditeljstvo porazumeva prenošenje obrazaca ponašanja, mehanizama i misli koje se nesvesno razvijaju kod dece kako odrastaju. I konačno, oni na kraju utiču na složenu odluku o izboru partnera.

Otac i ćerka, Oci, Očevi, Praznik
foto: Shutterstock

Roditelji uspostavljaju načine ponašanja.

U svojoj knjizi „Između očeva i kćeri: obogaćivanje i obnavljanje odnosa odraslih“, psiholog Linda Nilsen objašnjava vrednost prisustva oca u životu deteta.

Nilsen pokušava da pokaže kako roditelji utiču na odluke svojih ćerki u stvarima kao što su njena karijera, lični ukus i akademski uspeh.

Ona posebno podvlači kako prisustvo ili odsustvo oca može usloviti izbore koje će njegova ćerka donositi u budućnosti u svojim ljubavnim vezama.

Očevi utiču na samopouzdanje ćerke.

Nilsen objašnjava da otac koji je prisutan i neguje nežan odnos pun poverenja sa svojom ćerkom utiče na nju da traži intimnog i vernog partnera.

Jedna od najčešćih osobina žena pažljivih roditelja je odlučnost pri donošenju odluka. A sa tim dolazi i samopouzdanje. Nema straha od izražavanja mišljenja ili odbijanja loših kandidata.

Žena, Devojka, Jesen, Sreća
foto: Shutterstock

Očinska ljubav može sprečiti donošenje loših odluka.

Devojčica koja dobija očevu ljubav od malih nogu će, kada odraste, želeti da traži stabilnu vezu punu mira i spokoja.

Očinska bliskost može nesvesno pomoći adolescentima da naprave manje grešaka pri izboru partnera. Devojke su sklonije samopouzdanju sa dečacima i ne dozvoljavaju nikome da iskoristi njihovu mladost. One ne žele da imaju više partnera - u stvari, teže suprotnom.

Odsutni očevi utiču na nestabilnije ćerke.

S druge strane, odsustvo oca negativno utiče na karakter devojčice. One žene sa slabim i nestabilnim odnosom sa svojim očevima najčešće će izabrati partnera sa kojim će imati češće sukobe.

Nedostatak sigurnosti i samopouzdanja može ih dovesti do toga da se na kraju upliću u veze u kojima sebe doživljavaju kao inferiorne.

beba, otac, otac i dete
foto: Shutterstock

Nezadovoljstvo postaje uobičajeno.

Nilsen opisuje kako očevi utiču na odnose svojih ćerki koristeći zanimljivu i korisnu metaforu da bi svi jasnije razumeli njenu ideju. Imati zdravu očinsku privrženost je kao odlazak na pijacu punog stomaka. Svoje kupovine birate sa više strpljenja i birate zdravije opcije.

S druge strane, loša očinska veza je kao odlazak na pijacu praznog stomaka. Kupite prvo što vam se dopadne, bez obzira da li je to dobro za vaše telo ili ne.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs