NEUROHIRURG SAM I OVAKO BRINEM O MOZGU SVOJE DECE: Evo koje stvari im ni u ludilu ne dopušta da rade

Kako neurohirurg brine o mozgu svoje dece mnogi bi voleli da znaju, a doktor Rahul otkriva.

Porodica
16:10h Autor:
NEUROHIRURG SAM I OVAKO BRINEM O MOZGU SVOJE DECE: Evo koje stvari im ni u ludilu ne dopušta da rade
Kako neurohirurg brine o mozgu svoje dece, Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nedavno smo pisali o vežbama za mozak koje ga razvijaju i donose brojne benefite. Posebno je važno obratiti pažnju na decu i na njihov razvoj mozga, a to se postiže kroz razne aktivnosti.

Dr Rahul Jandial, neurohirurg i autor "Neurofitnessa" objasnio je na šta roditelji treba da se usresrede, te objasnio na koji način je uspeo da zaštiti mozak svoje dece koja su danas tinejdžeri.

Kroz gotovo dve decenije roditeljstva i znanje o ljudskom mozgu koje je stekao tokom tih istih godina, o ovim stvarima je razmišljao kad je pristupio zdravlju mozga svoje dece.

Kako se moja deca hrane?

Ovo je važno jer je sada jasno da hrana utiče na um i mozak, ali ne na način "superhrane" ili "hrane za mozak". Dr Jandial smatra da je potrebno svaki dan jesti neke biljke, a svake nedelje ribu. Čak i ako je ostatak hrane usputan, u školi ili u plastičnim omotima, važno je jesti voće i ribu tokom cele nedelje. Antioksidansi u voću i omega-3 masne kiseline u masnoj ribi ključni su sastojci za zdravlje mozga.

Imaju li vremena bez mobilnih telefona?

"Ovo je važna briga svih roditelja, ali ne bi trebalo ograničiti izlaganje dece ekranima ako redovno ispunjavaju svoje obaveze. Oni takođe gledaju zanimljive sadržaje na svojim mobilnim telefonima", objasnio je dr Jandial. Naime, sat ili dva pre spavanja bez korišćenja mobilnog telefona dozvoljavaju njihovom umu da luta bez inherentne kontrole koja se javlja kada im se sadržaj gura u um preko ekrana. "Lutajući um pristupa putevima u našem mozgu koji su neaktivni i koji su u opasnosti da postanu zastareli. Vreme da pustite svoj um da odluta pomaže, posebno nakon aktivnog dana na poslu, u školi ili na mobilnom telefonu. I pomaže pri spavanju", objasnio je dr Jandial.

Da li se zabavljaju svaki dan?

Dr Jandial ne želi robote koji su posvećeni samo poslu, ali takođe ne želi da mu deca budu partijeri koji ne rade ništa. Obe opcije su moguće, ali i ako jedna od ovih opcija nedostaje, smanjuju se mogućnosti za lični i psihički rast. "Važno je naporno raditi, ali i zabaviti se", rekao je dr Jandial.

Da li su impresionirani svaki dan?

"Ovo je mali ritual koji imamo. Neko, obično ja, pronađe vezu, video ili članak iz časopisa koji je potpuno neočekivano za početak razgovora", rekao je dr Jandial, dodajući: "Poslednji o kome smo svi pričali je članak iz časopisa da psi mogu namirisati neke vrste raka kod ljudi. Po njegovom mišljenju, ovo održava porodicu angažovanom i dodaje nove sadržaje našem mozgu iz kojih možemo intelektualno i kreativno rasti.

Kako je njihovo mentalno zdravlje?

Tinejdžerski mozgovi su 'oluja novih moždanih veza' koje nisu u potpunosti usklađene sa emocijama. Važno je razmišljati o efikasnim strategijama za suočavanje sa stresom, prekidima i uticajem društvenih mreža. "Nemam posebnu strategiju za ovo, ali vi možete da radite ono što ja radim, da budete sa svojim detetom", zaključio je dr Jandial, piše MissMama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs