večiti problem

KAKO DA IZAĐETE NA KRAJ SA SVEKRVOM: Postupite OVAKO i više vam neće kidati živce!


Mnoge žene doživljavaju loš odnos sa svojim svekrvama

Porodica
Autor:
KAKO DA IZAĐETE NA KRAJ SA SVEKRVOM: Postupite OVAKO i više vam neće kidati živce!
Foto: Shutterstock

A kada se tako nešto desi, odnos između bake i deke i njihovih unuka mnogo strada. Razlog zašto tazbina najčešće ne stvara lep odnos sa ženom svog sina je nedostatak prihvatanja. Imaju problema sa prijemom ovog novog člana u svoju porodicu i zato stvaraju pomalo neprijateljsko okruženje.

Evo koje korake vi možete preduzeti, ukoliko osećate da ima potrebe da preduzimate određene korake sa svojom svekrvom i ako uopšte i imate neslaganja:

1. Saopštite svoja osećanja odmah

Kada dođe dete, prirodno je da će vaša svekrva želeti da češće posećuje vaš dom. Međutim, ovo možda nije idealno za vas i moraćete da razgovarate sa njom o svojim osećanjima. Možda bi bilo najbolje da vaš partner započne razgovor i da joj objasnite zašto ne može da posećuje svaki dan ili kad god želi.

Takođe joj možete dati do znanja da vaše ponašanje može biti pomalo agresivno kada ste umorni, tako da ne bi trebalo da vas osuđuje zbog toga. Parovi, pogotovo sveži koji su tek dobili dete zahtevaju dosta privatnosti i žele da prolaze sami kroz najlepše trenutke života, tako da neko sa strane može da smeta iako nije imao lošu nameru.

žena, starija žena, naočare, ljuta žena, svekrva
foto: Profimedia

2. Uključite partnera u sve što se tiče kuće i deteta

Istina je da muškarci ne troše uvek vreme na kućne poslove i nisu dobro pripremljeni kada dete dođe. U mnogim od ovih slučajeva, verovatno će dobiti predloge od svojih majki i preneti ih na svoje supruge. Međutim, ono što njihova majka kaže moglo bi biti potpuno drugačije od onoga što njihova supruga ima na umu.

Da biste izbegli sukob ideja, najbolje je da oba partnera tačno znaju šta rade po pitanju kuće i svog deteta. Na ovaj način je lakše postaviti zajedničke granice za njihove tazbine bez stvaranja nesporazuma i ljutnji. Takođe gledajte da se uvek konsultujete sa partnerom bez svedoka, a ako imate nešto da mu kažete sačekajte da familija ode, jer logično je da će se njegovi roditelji poneti zaštitnički i umešati se u diskusiju.

3. Ne započinjite takmičenje sa svekrvom

Majke misle da poznaju i vole svoju decu više od bilo koga na svetu. Zbog toga se često sukobljavaju sa ženom svog sina u mnogim različitim oblastima života. Ipak, treba paziti da ne upadnete u tu zamku i ne započnete takmičenje sa svekrvom. Umesto toga, trebalo bi da se pozabavite problemom kada se pojavi i da joj na miran način date do znanja da ne pokušavate da je držite podalje od njenog sina ili da se u nešto bolje ili lošije razumete. Nema potreba ni da joj povlađujete, niti da budete gordi. Tržite odnos u balansu.

Bilo bi još bolje da ohrabrite svog muža da počne da provodi više kvalitetnog vremena sa svojim roditeljima sam. To će učiniti da se njegova majka oseća sigurnije da njihova veza neće nestati.

4. Napravite nedeljni raspored u kome ćete imati slobodne dane za posete

Pored svoje privatnosti, vi imate svoj život i svoje obaveze, kao i svoj način kako želite da provodite slobodno vreme. Ako vaša svekrva želi da posećuje vaš dom svaki dan ili u nasumično vreme, trebalo bi da razgovarate sa svojim partnerom. Oboje bi trebalo da se dogovorite oko rasporeda i obavestite svoje familije o tome. To može biti onoliko poseta nedeljno ili mesečno, koliko vam odgovara. Šta god da odlučite, treba im lepo reći i očekivati da će to slediti.

svekrva, svekrva i snajka
foto: Shutterstock

5. Ne plašite se da kažete „ne“

Najstrašnija stvar u svakodnevnom životu sa svima je što ne znamo da kažemo NE, pa tako i sa svekrvom. Ako raspored nije određen, moguće je da vas svekrva zove kad god želi i pita da li može da dođe. I u nastojanju da joj ugodite i da ne ostavite loš utisak, kažete „da“ iako je to poslednja stvar koju želite da uradite . Međutim, treba da znate da je u redu da joj kažete „ne“, objasnite razlog i možda joj obezbedite drugi dan i vreme za posetu.

Razumljivo je da ona ima potrebu da vidi svoje unuče, ali i vi morate biti sami i uživati u svom miru. Na kraju krajeva i "bele laži" možete koristiti u ovom slučaju, kako ste baš krenule u šetnju sa bebom da se vidite sa prijateljima ili kako očekujete više prijatelja da vam dođe u goste, te nećete moći biti sami.

6. Ako ništa ne radi, možda bi trebalo ozbiljno da porazgovarate sa svojim suprugom i ubedite ga da idete na porodičnu terapiju

Nažalost, muškarci teže shvataju žene i nonšalantniji su ukoliko pokušavate da objasnite da vam nešto smeta. Obično će vam reći da preterujete ili da pustite to neko vreme. U tom slučaju je najbolje da zajedno odete kod psihologa i objasnite vaš problem.

Psiholog će vašem partneru dati objašenjenje iz sasvim drugog ugla i pomoći vam u objašnjenju zašto se ne osećate prijatno u vezi čestih dolazaka. Oni znaju bolje od bilo koga da razgovaraju sa svojom majkom i njihova reč će se poštovati lakše nego vaša.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs