Savet

NAUČITE DETE ŠTA DA RADI U SLUČAJU DA SE IZGUBI: Nikako ne sme da ode sa nepoznatom osobom koja mu nudi pomoć! Evo zašto

Volonterska grupa Lisa Alert je sprovela istraživanja koja kažu da smo jedno od 50 dece neće otići sa nepoznatom osobom, dok četrdesetdevetoro dece je u stanju se izgubi sa potpunim strancem

Porodica
Autor:
NAUČITE DETE ŠTA DA RADI U SLUČAJU DA SE IZGUBI: Nikako ne sme da ode sa nepoznatom osobom koja mu nudi pomoć! Evo zašto
Foto: Shutterstock

Samo jedno od pedesetoro dece neće otići s nepoznatom osobom u nepoznatom pravcu ako se izgubi na ulici. Takve podatke pokazao je eksperiment koji je sprovela Lisa Alert volonterska jedinica za potragu. U 2015. godini policija je tražila 481 dete, 18 dece je umrlo, 12 još nije pronađeno. Volonteri Jedinice za traženje izgubljene dece, Liza Alert, naveli su šta treba učiniti da vaše dete ne bude uključeno u ove statistike.

Evo kako da naučite dete šta da radi ako se izgubi a sa sobom nema mobilni telefon:

Na ulici

1) Stani

Ako se izgubiš, stani, nemoj da odlutaš. Zaustavi se kad primetiš da tvojih roditelja nema u blizini.

2) Osvrni se oko sebe.

Potraži svoje roditelje.

3) Viči

Slobodno dozivaj mamu i tatu što glasnije možeš, da bi oni mogli da te čuju.

4) Priđi policajcu ili obezbeđenju

Ako si u gradu, a u blizini je policajac ili obezbeđenje obližnje prodavnice ili tržnog centra, priđi i reci da si se izgubio/ izgubila

Važno: Ne idi daleko ako policajca ili obezbeđenja nema na vidiku. Ako si u tržnom centru na drugom spratu, a obezbeđenje je bio na prvom spratu, ne spuštaj se na prvi sprat.

5) Zatraži pomoć od osobe sa detetom

Ako u blizini nema policije ili obezbeđenja, sledeća odrasla osoba kojoj se možeš obratiti je osoba sa detetom.

Važno: Ne idi nikuda sa ovom osobom. Ako odrasla osoba ponudi da te odvede kući ili mami i tati, odlučno reci da ćeš sačekati mamu i tatu tamo gde si se izgubio. Zamoli ih da pozovu obezbeđenje i mamin ili tatin broj telefona (ako znaš) kako bi im rekao gde te mogu naći.

U prevozu:

1) Siđi na najbližoj stanici

Ako si uspela da uđeš u tramvaj, autobus, trolejbus a tvojih roditelja nema pored tebe, siđi na najbližoj stanici i stani tamo.

Važno: Ne idi nikuda sa najbliže stanice. Čekajte da vas roditelji nađu.

U šumi, tokom planinarenja ili pešačenja:

1) Kad se spremite da krenete na planinarenje, obavezno sa sobom ponesite napunjen mobilni telefon.

2) Ponesite sa sobom zviždaljku, čokoladicu i flašu vode.

Ako se izgubite i dugo zovete pomoć, glas će vam propadati. Lakše je koristiti zviždaljku. Čokolada zauzima malo prostora i brzo utoljuje glad, ranu možete isprati vodom.

Važno: Ne prilazite vodi (reka, jezero) bez odraslih osoba.

3) Ostanite na mestu gde ste shvatili da ste se izgubili.

4) Osvrnite se oko sebe i pozovite odrasle ili zazviždite.

5) Ako niko nije odgovorio, a u vidnom polju postoji staza, možete izaći na stazu i tamo stajati.

Za roditelje

Naučite decu kroz igru, uključite prijatelje i rođake u igru „kako ću se ponašati ako se izgubim“. Jednom objašnjenje nije dovoljno. Volonteri takođe preporučuju jednu igru uloga u kojoj pitate prijatelja koga vaše dete ne zna da pokuša da ga odvede. Ne plašite se da pokažete detetu kako se osećate - recite detetu koliko ste se uplašili i uznemirili kad ste ga videli kako odlazi sa neznancem.

Naučite dete da odraslom kaže ne.

Dete ne bi trebalo da ode bez vašeg upozorenja i bez vašeg odobrenja, čak ni sa porodičnim prijateljima.

Ako vas pozovu i kažu da vas dete čeka u obližnjoj prodavnici / stanici / tržnom centru, zamolite ga da ostane tamo i sami otiđite po dete. Osmislite lozinku koju ćete znati samo vi i vaše dete. Ako se dete izgubi, odmah to prijavite policiji.

Ne dozvolite detetu da odlazi u šumu sa starijim rođacima. Ako se dete izgubi u prirodi, obiđite sve obližnje rezervoare, pozovite komšije da vam pomognu. Ne zabranjujte deci korišćenje društvenih mreža, dozvolite im da imaju jednu stranicu za koju ćete znati.

Dete treba da obavi probne pozive na mestima povećane opasnosti: „Izašao sam iz stana“, „Sišla sam sa autobusa". Na ovaj način ćete se pobrinuti da se detetu ništa ne desi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs