REZULTATI ISTRAŽIVANJA

GENI SU ČUDO: Ove 3 karakteristike dete može da nasledi samo od majke!

Ove karakteristike nam donosi samo majčina linija

Vaše dete & vi
21:04h Autor:
GENI SU ČUDO: Ove 3 karakteristike dete može da nasledi samo od majke!
Foto: Shutterstock

Dete, naravno, liči i na oca i na majku jer nosi DNK oba roditelja, i to po 50 odsto. Međutim, činjenica je da neke karakteristike dete može isključivo da nasledi od majke. Na ovo očevi nemaju nikakav uticaj:

Inteligencija

Veliko istraživanje škotskog univerziteta u Glazgovu, tokom kojeg su ispitali više od 12.600 mladih između 14 i 22 godine starosti, utvrdilo je koji faktori utiču na inteligenciju, uključujući socio-ekonomski status i obrazovanje. Najveći uticaj imala je majka. Njihov koeficijent inteligencije varirao je samo u proseku 15 bodova u odnosu na majčin. Američki naučnici potvrdili su u svom istraživanju da žene češće prenose gene koji oblikuju dečju inteligenciju jer se prenose X hromozomima, kojih žene imaju dva, a muškarci jedan.

Majka i ćerka
foto: Shuterstock

Sklonost ga gojenju

Da li će dete biti gojazno, zavisi isključivo od majke jer deca nasleđuju njen metabolizam – ako je ona gojazna, veće su šanse da i deca budu.

Starenje

Način na koji starimo takođe zavisi od majčinih gena. Naučnici sa nemačkog Instituta Max Planck otkrili su da DNK iz mitohondrija, koji nasleđujemo isključivo od majke, može delimično da kontroliše starenje. Ali, istraživanje je sprovedeno na miševima, a ne na ljudima, pa su naučnici istakli da su za potvrdu ove teze potrebna dalja istraživanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs