KORISNI SAVETI

Nakon slava i praznika ne znamo šta ćemo s njom: Sjajne i korisne ideje kako da upotrebite ostatke hrane kao majstor!

Ovo je uvek aktuelna tema a naročito posle praznika kada nam je frižider pun ostataka raznih jela. Evo nekih predloga kako da se ti ostatci sa trpeze što bolje iskoriste.

Porodica
22:07h Autor:
Nakon slava i praznika ne znamo šta ćemo s njom: Sjajne i korisne ideje kako da upotrebite ostatke hrane kao majstor!
Foto: Shutterstock

– Ako je ostalo neko pecivo stavite ga u papirnu vrećicu, poprskajte vrećicu izvana vodom a zatim zagrejte 10-15 minuta u pećnici na 175°C.

– Zamrznite ostatke hleba ili peciva, pa od njih napravite pržene kockice za salatu, mrvice ili nadev za kasniju upotrebu.

– Napravite prezle od starog hleba. Najpre ga isušite na blagoj temperaturi u pećnici pa zatim ga sameljite u mašini za mlevenje.

– Od starog hleba napravite poparu sa sirom ili kajmakom ili ispržite prženice ili napravite bruskete ili krutone koje možete dodati u supe, čorbe ili druga jela.

– Zamrznut hleb može da stoji i tri meseca.

– Ukoliko je ostalo nešto keksa sa praznične trpeze, ostatke smrvite i zamrznite, a kasnije ih možete koristiti za posipanje voćne salate, nekog krema ili sladoleda.

– Odsečene ivice kolača sameljite, dodajte čokoladni krem i dobićete ukusne kuglice.

– Ostatke pire krompira možete iskoristiti na nekoliko načina. Preostali pire krompir pomešajte sa seckanim lukom i ribanim sirom pa zapecite u pećnici. Ili napravite kuglice od pire krompira, u sredinu stavite kockicu sira, uvaljajte ih u parmezan ili prezle i pržite dok ne dobiju zlatnu boju.

– Vodu od kuvanja krompira možete iskoristiti kad pripremate hleb – izvrstan je pojačivač ukusa. A možete vodu od kuvanja krompira da iskoristite i za pripremanje pirea umesto mleka. U tom slučaju će pire biti manje kaloričan, penastiji i laganiji.

– Ne bacajte okrajke sira već ih izrendajte i zamrznite u zatvorenoj plastičnoj vrećici. Možete ih koristiti u bilo kojem receptu koji zahteva dodavanje ribanog sira pre kuvanja ili pečenja.

Stari sir može da se pohuje.

– Meki sirevi se uz pomoć začina mogu iskoristiti kao namazi.

– Ostatke govedine, piletine ili svinjetine koristite za pripremu jednostavnih pita, prženih jela, salata, sendviča, namaza ili nadeva za tortilje.

– Od ostataka mesa napravite još jedno jelo – pomešajte ga s kuvanim pirinčom ili testeninom, konzervom krem- čorbe, pavlakom, četvrtinu litra mleka ili vode, pospite belim lukom i stavite u namašćeni pleh, pospite rendanim sirom i pecite nepokriveno na 175 C dok se ne zagreje, odnosno sir ne rastopi i dobije zlatasto smeđu boju.

Ostatke piletine možete koristiti kao i svežu piletinu – na primer za paprikaš ili musaku ili ukusnu domaću paštetu.

– Ostake ribe najbolje da iskoristite za pripremanje kriketa – ribu sameljite pa pomešajte sa krompirom i pretvorite u krokete.

– Ako izgnječite ostatke ribe, pomešate sa pavlakom, sirom ili majonezom – dobićete ukusnu paštetu.

– Ako su vam preostale kuvane špagete dodajte im povrće izrezano na kockice i dovoljno italijanskog dresinga pa ćete dobiti jednostavnu i osvežavajuću salatu.

– Ostatke kuvanih špageta možete propržiti par minuta na malo vrućeg ulja, a kada se to malo prohladi, pomešajte ih sa malo proprženog povrća.

– Ako ostatke kuvanih špageta pomešate sa pavlakom, šunkom, malo majoneza i povrća – dobićete vrlo ukusnu salatu.

– Preostalo povrće iskoristite u raznim čorbama ili u salatama. Ili ga narežite pa popržite dok ne postane mekano, a zatim njime napunite omlet ili koristite kao nadev za rolovano meso.

– Ostatke pečenog povrća izblendirajte sa malo vode i dobićete ukusnu supu.

– Višak paradajza osušite u rerni i nalijte maslinovim uljem i koristite kao dodatak jelima i salatama.

– Čak i jaja možete zamrznuti. Ako ste razbili više nego što vam je potrebno, jaja umutite i posolite.

– Ne bacajte ostatke kafe. Zamrznite je u kockicama za led pa koristite u ledenoj kafi i ostalim ledenim pićima. Na isti način možete iskoristiti i preostali čaj.

– Ostatke vina sačuvajte za dodatak umacima i prelivima za salate.

Kore od limuna i pomorandže (ili drugih citrusa, po mogućnosti organski) narendajte i osušite na 100°C u pećnici, pa ih upotrebite za supe i umake. Možete i koru od limuna i pomorandže da izrendate, osušite, sameljete i koristite kao aromatičan dodatak jelima.

Koru od jabuke pospite cimetom i šećerom u prahu i zapecite u pećnici.

– Isušeni limun nemojte odmah baciti. Opet će postati sočan ako ga kuvamo 5 minuta u vrućoj vodi. Rashladiti i spremiti u frižider.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs