Roditeljstvo

Posle treće godine je već kasno da vaspitate dete: Saveti najpoznatijeg japanskog edukatora Masure Ibukija!

Ovaj savet bi svaki roditelj trebalo da pročita!

Porodica
Autor:
Posle treće godine je već kasno da vaspitate dete: Saveti najpoznatijeg japanskog edukatora Masure Ibukija!
Foto: Profimedia

"Od davnina se veruje da je izvanredan talenat pre svega naslednost, ćud prirode. Kada nam kažu da je Mocart svoj prvi koncert održao kada je imao samo tri godine, ili da je Stjuart Mil čitao klasičnu literaturu na latinskom jeziku u istom uzrastu, većina odgovara jednostavno: "Naravno, oni su genijalci."

Međutim, detaljna analiza ranih godina života Mocarta i Mila sugeriše da su ih stogo odgojili očevi koji su želeli da im deca postanu izvanredna. Pretpostavljamo da se ni Mocart ni Mil nisu rodili kao genijalci, njihov talenat se razvio što je više moguće, jer su od ranog detinjstva stvorili povoljne uslove i pružili izvrsno obrazovanje."

Ovako započinje svetski poznati rad na dečijoj psihologiji izvarendni japanski vaspitač Masaru Ibuka.

U uvodu ove knjige, direktor Instituta za ljudski potencijalni razvoj, Amerikanac Geln Dovman je napisao:

"Mislim da je knjiga koja se nudi jedna od najvažnijih knjiga ikad napisanih. Mislim da bi ovo trebalo da pročita svaki roditelj na kugli zemaljskoj!"

Predstavljamo vam neke citati i izreke Masaru Ibuka, koji će vam proširiti vidike:

"Obrazovanje i okruženje u koje beba ulazi odmah nakon rođenja određuje da li će postati čovek ili vuk!"

"Ključ za razvoj mentalnih sposobnosti deteta je njegovo lično iskustvo spoznaje u prve tri godine života, odnosno tokom razvoja ćelija mozga. Nijedno dete nije rođeno kao genije, a nije ni kao budala. Sve zavisi od stimulacije i stepena razvoja mozga u odlučujućim godinama detetovog života. Ovo su godine od rođenja do treće godine. Kad dete "stigne" do vrtićkog uzrasta, već je kasno sa vaspitanjem."

"Odgovornost za podelu dece na glupe ili pametne, mirne ili agresivne leži u vaspitanju."

"Osnovni cilj ranog razvoja je sprečavanje nesrećne dece."

"Period kada su veze između ćelija najaktivnije je u periodu od rođenja do treće godine deteta. U prvih šest meseci nakon rođenja mozak dostiže 50% svog potencijala za odrasle, a već za tri godine do 80%. Ako se u prve tri godine nije formirala čvrsta baza, beskorisno je podučavati kasnije dete bilo čemu. To je isto kao da pokušavate da uradite dobar posao na lošem računaru."

"Dete mlađe od tri godine može lako da nauči šta ga zanima, i ne treba vas mučiti količina energije koju prilikom toga troši."

"Mozak deteta mlađeg od tri godine je u stanju da nauči ne samo svoj maternji jezika, već i bilo koji drugi, i taj proces može da se nastavi istovremeno. Stoga deca u ovom uzrastu mogu bez većih poteškoća da govore bilo koji jezik, kao i svoj."

"Zbog okruženja i životnog iskustva dece, koja su ista po rođenju, odrastaju sa različitim sposobnostima i karakterima."

Soba bez stimulansa, štetna je za dete!

"Eksperiment koji je profesor Brauner sproveo u Americi pokazala su da satepen spoljnog uticaja okoline u kojoj se dete nalazi utiče na inteligenciju. To je dokazao sledećim studijama.

Prvo je grupu novorođene dece podelio na dva dela, dok je jedne stavio u sobu potpunu lišenu stimulansa, drugu grupu je izložio šarenim tapetama, obojenom plafonu, raznobojnim prekrivačima i td. U toj drugoj sobi se čak puštala muzika.

Obe grupe su odgajane u različitim uslovima nekoliko meseci, nakon čega su urađena ispitivanja kojim se utvrdio intelektualni razvoj beba.

Istraživanja su pokazala, da je nivo inteligencije kod dece u praznoj sobi u zaostajanju od tri meseca u odnosu na decu koja su boravila u "šarenoj" sobi."

9 saveta za roditelje od Ibuke:

  1. Često nosite/ uzimajte u naručje bebu
  2. Dozvolite bebi da spava sa vama u krevetu
  3. Nikad ne ignorišite dete koje plače
  4. Ne požurujte dete
  5. Ne ismevajte dete u prisustvu drugih ljudi
  6. Recite svome detetu istinu o seksu
  7. Okružite mališane najboljim stvarima koje imate
  8. Dajte detetu olovke što je pre moguće
  9. Ne forsirajte volju deteta.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs