Neverovatno

13 citata doktora Spoka: Sreća je uglavnom nusprodukt koji nastaje kada radimo ono što nas čini ispunjenim!

"Sve vreme dok je osoba dete, ona uči da bude i roditelj. Kada postane roditelj uglavnom je roditelj koji iznova proživljava detinjstvo.

Porodica
Autor:
13 citata doktora Spoka: Sreća je uglavnom nusprodukt koji nastaje kada radimo ono što nas čini ispunjenim!
Foto: Profimedia

Doktor Bendžamin Spok je bio američki pedijatar. Izuzetno poznat pisac knjiga o tome kako ispravno vaspitati dete.

Ovo su njegovi najpoznatiji citati:

"Ako su roditelji u potpunosti zauzetni samo svojim detetom, stalno zabrinuti sa njega, oni postaju nezanimljivi za druge, pa čak i jedno za drugo. Žale se da su bog deteta oduđeni da život provode u četiri zida, iako su sami krivi za to. Do određene mere, prva trudnoća označava kraj bezbrižnosti za ženu. Žena razume da će nakon rođenja deteta njena zabava biti veoma ograničena".

"Nije iznenađujuće da otac ima pomešana osećanja prema supruzi tokom njene trudnoće, ili čak dok je u porodilištu ili kada dođe sa novorođenčetom kući. Ali muž mora da se podseti da je njegova supruga mnogo tvrđa od njega."

"Ako su u detinjstvu mladu majku ili oca prezirali i previše kažnjavali. U skladu sa tim, sigurno su odrasli u nesigurne ljude, što izražavaju netolerancijom na kritiku i stalnom željom da potvrđuju svoju nezavisnost."

"Svaki roditelj mora da voli svoje dete takvo kakvo jeste, i mora da zaboravi na sve one kvalitete koje njihovo dete nema. Ovaj savet dajem iz najpraktičnijih razloga. Činjenica je da dete koje je voljeno i poštovano takvo kakvo jeste, odrasta kao osoba koja je sigurna u svoje sposobnosti i voli život."

"Rezultat obrazovanja ne zavisi od ozbiljnosti ili nežnosti, već od vašeg osećaja prema detetu i od onih životnih principa koje usadite u njega."

"Dete koje se plaši da se rastane od majke, još će to teže da uradi ako majka okleva prilikom rastanka. Ako je majka anksiozna, i teško se razdvaja od deteta, ono će stvarno da pomisli da je razdvajanje opasna stvar!"

"Ponekad pomaže detetu ako mu priznate da ste ljuti na njega. Ako ovo uradite mudro, tim priznanjem neće potkopavati vaš autoritet."

"Dete se nije rodilo kao lažov i prevarant. Ako često laže, onda neko ili nešto vrši veliki pritisak na njega. Laž kaže da ga neki problem jako muči."

"Ono što dobre majke i očevi instiktivno osećaju da treba da urade za svoje bebe je obično i najbolje što može da se uradi."

"Sve vreme dok je osoba dete, ona uči da bude i roditelj. Kada postane roditelj uglavnom je roditelj koji iznova proživljava detinjstvo."

"Sreća je uglavnom nusprodukt koji nastaje kada radimo ono što nas čini ispunjenim."

"Postoje samo dve stvari koje će dete rado da podeli sa drugima: zaraznu bolest i mamine godine."

"Rekao bih da je najpouzdaniji pokazatelj zrelosti jednog muškarca ili žene harmonija, stil, sreća i dostojanstvo koje on/ona stvara u svom braku i zadovoljstvo i inspiracija koju pruža svom bračnom drugu."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs