Rešenje

Ako muž ne želi decu: Evo šta da uradite!

Prirodna želja većine žena je stvaranje jake porodice i rađanje deteta. Ali ponekad se dešava da suprug kategorički odbija da ima decu. Ovaj problem sve je češći kod porodica  koje su finansijski stabilne

Porodica
Autor:
Foto: Shutterstock

Suočena sa nespremnošću supruga da ima zajedničko dete, žena počinje da sumnja u njegovu vernost i ljubav. Često misli o razvodu dolaze zbog različitih pogleda na zajendičku budućnost. Priholozi predlažu sledeća rešenja:

 

Zašto muškarac ne želi dete: mišljenje psihologa

 

U većini slučajeva žena se uda sa čvrstim uverenjem da parner želi decu i veliku porodicu. Stoga  se iskreno iznenadi kada se suoči sa otvorenim neprijateljstvom prema deci komšija ili prijatelja. Počinje da virši pritisak na partnerova osećanja, što znatno otuđuje supružnike, stvara probleme i nepoverenje. 

 

Mogući razlozi zašto muškarac ne želi decu:

 

Velika odgovornost: Čovek se oseća odgovornim za dobrobit buduće dece, ali ako ima kredit i hipoteku teško se odlučuje za ovaj korak. 

 

Ne želi da mu se život bilo kako promeni: Muškarci su u prirodi konzervativni, pa ne  žele da se bilo šta u njihovom životu menja, a posebno komfor. Užasava  ih moguće ustajanje noću umesto da imaju seks sa suprugom; šetnja sa kolicima umesto utakmice sa drugarima. 

 

Strah da će brak krenuti nizbrdo: Muškarac shvata da se žena nakon trudnoće i porođaja nužno menja. Promene se životni prioriteti, majka više posvećuje pažnje detetu i td. Buduči otac se boji da će biti u pozadini ili izolovan. U nekim razgovorima muškarci prizanju da se i dalje poistovećuju sa svojom decom. Jednostavno ne žele da dele ljubav žene sa decom. Možda su to posledice nepravilnog vaspitanja u nepotpunoj porodici ili nešto treće.

 

Loše iskustvo u roditeljstvu: Ako suprug već ima dete iz prethodne veze, te ako se nije sasvim ostvario u ulozi oca, on ne želi da ponavlja istu grešku. Savršeno pamti kako se karakter supruge promenio nakon porođaja, često veže svađe sa rođenjem deteta. 

 

Teško detinjstvo: Nespremnost da ima dete, psiholozi primećuju kod muškaraca koji su u detinjstvu pretrpeli teške traume: sirotište, život sa roditeljima alkoholičarima, psihički nestabilnim ličnostima i td. Oni pokušavaju da izbrišu sećanja ispunjena bolom. U glavi im je stalno pitanje: da li mogu postati dobar otac, usrećiti svoju decu?

 

Šta da radi žena, ako muž ne želi dete?

 

Kako će žena postupiti u tim situacijama zavisi da li muškarac kategorično odbija decu ili kaže "ne znam",  "videćemo", "možda". Psiholozi preporučuju naoružavanje snagom i strpljenjem, odustajanje od ideje moralnog pritiska u korist razumnih argumenata i uverenja.

 

Objasnite svom suprugu da dete nije nikakav materijalni trošak za  roditelja. Detetu je najpotrebnija ljubav i briga, koja ne košta ništa. 

 

Navedite primer par čija je veza/brak "procvetala" kad su dobili dete. 

 

Izračunajte promene u budžetu, pokažite moguće načine uštede prihoda i optimizaciju troškova. Ovo će dokazati da ništa ne ugrožava finansije porodice. 

 

Objasnite mužu da je za vas važno to da on bude srećan, te se dogovorite kako ćete se pridržavati plana gde je sreda za fudbal, a subota za kafu sa prijateljima.

 

Otkrijte mu tajnu da majčinstvo blagotvorno  utiče na seksualnost, otkriva nove apekte intimnog života i ličnog odnosa. Objasnite da trudnoća ne dovodi uvek do povećanja kilograma i gubitka privlačnosti.

 

Potražite pomoć psihologa. Profesionalac će pomoći supružniku da savlada strahove. 

 

Jačem polu treba više vremena da donesu teške odluke. Zapamtite da će ljubav i poverenje postepeno zameniti sumnju i ojačati vašu vezu.

 

(STIL.KURIR.RS)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...