Tajna roditeljstva

Zašto su francuska deca uvek zdrava, a njihove mame odmorne i srećne: Tajna je u ovome!

Francusko roditeljstvo nije savršeno, ali mnogo toga možemo da naučimo iz njihovog načina vaspitanja dece

Vaše dete & vi
Autor:
Zašto su francuska deca uvek zdrava, a njihove mame odmorne i srećne: Tajna je u ovome!
Foto: Shutterstock

Evo kako Francuzi vaspitavaju decu:

Dozvoljeno im je da sami rade teške stvari

"Ja sam to uradila," je omiljena faza francuske dece. U najranijem uzrastu deca otkrivaju kako njihovo telo funkcioniše i šta sve može da uradi. Ali dobronamerni roditelji mogu brzo da uguše samostalnost dece tako što će sve raditi za njih. Francusko roditeljstvo suprostavlja se ovoj filozofiji i decu tretiraju kao odrasle i sposobne jedinke.

"Fancuzi veruju da se deca osećaju samouvereno kada mogu da rade stvari samostalno," Pamela Drukerman koja je svoju decu odgojila u Francuskoj.

Naravno, ako želite možete da radite sve umesto svog deteta, ali možete i da ga pustite da samo nauči kao da se brine za sebe.

Hvale samo onu decu koja to zaslužuje

Kako ne bismo povredili dečija osećanja mi ih hvalimo i kada to ne zaslužuju. Ali dugoročno, to postaje besmisleno. Umesto toga Drukerman napominje: "Francuski roditelji hvale decu samo kada su dobri, kada urade nešto stvarno izvanredno."

Kada deca dobiju vašu pohvalu, tek tada će se osećati ponosno i srećno, jer će znati da je to ono pravo. Ovo pravilo važi u porodicama veoma uspešne dece.

Shvataju da postoji vreme za decu i vreme za odrasle

Deca su deca, a odrasli su odrasli. Roditelji moraju po nekad da provode vreme odvojeno od dece. To ne znači da ste loši kao roditelji, to samo znači da vam je potreban odmor.

"Francuzi nisu opsednuti roditeljstvom, a opet su odlični roditelji. Pretpostavlja se da čak ni dobri roditelji nisu stalno u službi svoje dece i da nema potrebe da osećaju krivicu zbog toga. "Večere su za roditelje" je pravilo francuskih roditelja," kaže Pamela.

Bebe i mala deca uvek idu ranije na spavanje

Drukerman kaže da francuske mame nisu supermame koje znaju kako da uspavaju novorođenče, ali sva njihova deca, bez obzira na uzrast ranije idu na spavanje i spavaju celu noć. Kako? Jednostavno, one ne robuju navici da deca moraju da se uspavljuju ljuljanjem, pesmom, pričom. One jednostavno izmore svoju decu i puste ih da sami zaspu. To deci vremenom uđe u naviku.

Voće i povrće je njihova osnovna hrana

Francuzi su poznati po tome što nemaju "hranu za decu". Njihova deca jedu sve od puževa, do spanaća, mocarele sira i kuvane cvekle. Koja je njihova tajna? Serviraju hranu pred dete i očekuju da će je dete pojesti. Ako mu se ceo dan ne ponudi ništa drugo osim cvekle, dete će na kraju dana pojesti cveklu jer je gladno.

Ovo nije pravilo samo francuske dece, već i dece u Japanu koja se smatraju zdravija od većine.

Dete mora po nekad da oseti patnju

Dozvolite detetu da doživi razumne povrede. Možda je to za vas nepojmljivo, ali umesto da sprečavate vaše dete da se povredi, potrošite to dragoceno vreme podučavajući ih kako se nose sa njima. Zbog toga će odrasti otporni i znaće kako da reše probleme.

Oni znaju da kažu kulturno i fino "zdravo" i "doviđenja"

Dok se u većini kultura toleriše to da dete ne zna ili ne želi da pozdravi odraslu osobu, kod Francuza toga nema. Njihova deca će jasno da vas pogledaju u oči i kažu "dobar dan" i to će mu biti od koristi ceo život. To ne znači da Francuzi svoju decu tome uče lagano, ali su veoma strpljivi i istrajni u tome da njihova deca imaju dobre manire.

Slatkiši i grickalice se ostavljaju za kasnije

Francuska deca su naučena da slatkiše ostave za kasnije. Njima je dozvoljen jedan slatkiš dnevno i oni će ga pojesti posle ručka. Dok u Americi i ostatku sveta deca stalno nešto grickaju: štapiće, čips i td. U Francuskoj toga nema. Zbog toga što imaju 5 obroka dnevno njihova deca osećaju zdravu glad i stoga oni jedu sve te zdrave namirnice.

Kada francuski roditelj kaže ne, on to i misli

Francuski roditelj će uvek voljno reći "da", a veoma nevoljno reći "ne", ali će se toga držati. Ni jedna mama u Francuskoj neće pogaziti to što je rekla. Bez obzira koliko su deca uporna: ne znači ne! Zbog toga su njihova deca jedna od kulturnijih i poslušnijih.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs