Predrasuda razbijena

Pobedite anemiju: 5 ukusnih namirnica koje sadrže više gvožđa od govedine!

Verovanje da je goveđe meso najbolji izvor gvožđa je samo mit, postoje mnogo bolji snabdevači oviom važnom materijom
Fitnes & Nutricija
16:02h Autor:
Pobedite anemiju: 5 ukusnih namirnica koje sadrže više gvožđa od govedine!
Foto: Shutterstock

Gvožđe je jedno od najvažnijih materija za zdravlje i raspoloženje svakog od nas. Sprovodeći svež kiseonik u krvotok, gvožđe podiže nivo energije, obnavlja snagu i sprečava osetljivost mišića kod ljudi koji vežbaju.

Za žene, preporučena dnevna doza gvožđa iznosi 18 miligrama. Ali, činjenica da je grilovana govedina najbolji izvor gvožđa je mit, zapravo postoje mnogo bolji izvori ove neophodne materije.

Orahov čaj leči anemiju! Napravite ga sami, a kako, saznajte OVDE.

Zapravo, oko 85 grama goveđeg mesa sadrži samo 2,75 mg gvožđa. Zato, počnite da konzumirate ovih pet namirnica koje su daleko bogatije gvožđem od popularne govedine.

Pasulj

Oko 220 grama pasulja sadrži 4 miligrama gvožđa, 225 kalorija i neverovatnih 40 grama proteina. Najbolje je koristiti ga u salatama ili kao dodatak u prženoj formi.

Ostrige

Oko 85 grama ostriga sadrži 6,7 miligrama gvožđa, što je oko trećine dnevne preporučene doze. Ostrige sadrže i proteine i minerale, među kojima prednjači cink.

Kako da prepoznate da li vašem organizmu nedostaje cink, pročitajte OVDE.

Susam

Oko 40 grama ovih hrskavih, ukusnih semenki sadrži čak 5,2 miligrama gvožđa. Dodajte susam u svoju sledeću salatu ili mešavinu žitarica. Ali pazite, nemojte preterivati, jer je susam bogat mastima. Na oko 40 grama susama ima 17 grama masti.

Sočivo

Osim što su odličnog ukusa i što se dobro slažu sa većinom namirnica, 200 grama kuvanog sočiva pružiće vam dragocenih 6,59 miligrama gvožđa. Uz to, unećete i oko 50 grama kompleksnih ugljenih hidrata i 18 g proteina.

Trikove za manji unos štetnih ugljenih hidrata pročitajte OVDE.

Spanać

Možda vam je već poznato da je spanać glavna zvezda kada je reč o gvožđu. Oko 230 grama kuvanog spanaća sadrži 6,4 miligrama gvožđa, a samo 40 kalorija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs