neverovatna žena!

DA JE MUŠKARAC SVI BI JOJ ČESTITALI, A KAO ŽENI - SVI JE PLJUJU: Pročitajte delove iz nove biografije Ane Vintur! (FOTO)

"Anna" je neautorizovana biografija koju je o Ani Vintur napisala novinarka Ejmi Odel. Knjiga je zasnovana na oko 250 intervjua sa njenim prijateljima i kolegama, a sama Vintur nije želela da se sastane sa autorkom. Odbila je preko deset molbi za intervju upućenih preko zajedničkih poznanika i prijatelja. Donosimo vam nekoliko odlomaka iz knjige koja još uvek nije prevedena kod nas ali je možete naručiti.

Moda
DA JE MUŠKARAC SVI BI JOJ ČESTITALI, A KAO ŽENI - SVI JE PLJUJU: Pročitajte delove iz nove biografije Ane Vintur! (FOTO)
Ana Vintur, Foto: Profimedia

PRVI MUŽ I PORODICA

Italijanski fotograf Olivijero Toskani priseća se kako joj je, u toku jedne svađe u vezi sa snimanjem rekao: "Slušaj, Ana. Tebi treba psihijatar." nekoliko nedelja kasnije, Ana ga je pozvala: "Našla sam psihijatra. I udaću se za njega."

Dr Dejvid Šafer upoznao je Anu na zabavi sa prijateljima. Stariji od nje 13 godina, preselio se iz Londona u Njujork da bi vodio Odeljenje za dečiju psihijatriju pri univerzitetu Kolumbija. Dejvid je bio samac, Ana je živela sa tadašnjim momkom, novinarom Mikelom Stounom! Mekele je slao cveće. Dejvid je slao cveće. Svakog dana," seća se Lori Šehter, tadašnja Anina asistetkinja. Bili su tu i Šaferovi telefonski pozivi nakon kojih je Vintur "odlazila na ručak" samo da bi se vratila "gladna i raščupane kose".

Šafer je hodao pogrbljeno i nije bio neki lepotan. Bio je potpuno različit od plejboja koje je Vintur znala pre njega. Anin otac Čarlsa znao je da kaže kako je njegova ćerka imala "puno jako privlačnih momaka sa ekrtremno nestabilnim karakterom."

U vreme kada su se seli, Vintur je bila u ranim tridesetim i želela je decu. Možda je u Šaferu videla svoju budućnost. On je i nju i njen psao shvatao ozbiljno, osećao je moć koju sa sobom nosi. Ipak, neki prijatelji osećali su dozu neiskrenosti u njegovoj podršci. Možda zbog toga što je bio psihijatar ali izgledalo je kao da uživa u tome da ljude okreće i pujda jedne protiv drugih. Šafer ju je svaki dan nekoliko puta zvao na posao, a Annini prijatelji su ga opisivali kao "Svengalija Ane Vintur".

Ana je posle posla pokazivala Šaferu članke i prelome za Vog. Lori Džouns, njen bivši kolega, seća se kako sa vraćala od kuće sa stranicama nakojim su bile dopisane nove rečenice i fraze koje nisu bile iz njenog rečnika: "A ako ste je pitali nešto u vezi sa člankom, ućutkala bi vas." Andr Lion Teli izjavio je kako je Šafer bio urednik Voga iz senke: "Svako veče je nosila mokap kući da ga pređe sa svojim mužem."

Njihov sin Čarls rodio se 1985. Ćerka Ketrin, poznatija kao Be, rodila se 1987. Vintur je prilagodila svoje radne sate prema deci. Svako jutro u 07.15 ona i vozač su ih vozili u školu. U intervjuu iz 1998, Ana je sebe opisala kao "religioznu" pošto nije ostajala do kasno na poslu kako bi mogla da večera sa decom. Njene kolege kažu kako se uvek javljala na telefon ako su je deca zvala, nevezano za to koliko je bilo bitno ono što je trenutno radila.

Roditelji druge dece i prijatelji sećaju se kako su se jedne godine za Noć veštica svi okupili u Aninoj kuhinji tokom dečije zabave. Čavrljala je sa drugim roditeljima, praznila mašinu za sudove, pravila kafu za sina svog muža iz drugog braka. "Bila je veoma zauzeta ali je kao majka radila najbolje što je mogla." kaže Suzan Beidel, jedna od gošći te večeri. "Ana je bila uključena u život svoje dece koliko god joj je to posao dozvoljavao."

O KUĆI NA LONG AJLANDU

Prijatelji kažu kako je u svojoj kući na Long Ajlendu Ana opuštena i voli da pravi velika porodična okupljanja. dan joj tamo počinje tako što obuče svoj Prada set za tenis u 8 ujutro. nakon meča, slede ručak i večera za tridesetak ljudi. Zatim gosti idu na na žurku organizovanu negde na imanju, sve sa disko kuglom. Svi piju i plešu, uključujući i samu Vintur, dok se ne iskrade pre svih ostalih.

Ana tamo svakog leta okuplja svoje najbliže prijatelje i porodicu. Gosti idu na kurseve crtanja, plivaju, pevaju ili igraju tenis sa njenim instruktorom (ili čak Rodžerom Federerom koji je jednom bio na njenom rođendanu). Redovno organizuje i filmske večeri, kazino i tematske žurke. Ana obožava zabave.

Oba njena deteta venčala su se upravo na Long Ajlendu. 2014. godine Čarli se tu oženio svojom devojkom sa fakulteta. 2018. Bea se udala za sina Franke Sozani, legendarne glavne urednice italijanskog izdanja magazina Vog.

O ASISTENTIMA

U poslednjih desetak godina Ana uvek ima dva ili tri stalna asistenta. Prvi vodi računa o njenom rasporedu i nadzire druga dva asistenta. Drugi komunicira sa kuvarom i osobljem u kučama na Menhetnu i na Long Ajlendu, organizuje projekcije filmova i vodi računa o Anina tri psa koji nose imena iz romana "Ubiti pticu-rugalicu". Treći asistent bukira putovanja i pozorišne karte, naručuje odeću za Anu direktno od dizajnera. "Obično iz njene kancelarije stigne mejl: "Ani se sviđa ovo, ovo i ovo," kaže Tom Ford, jedan od nninih bliskih prijatelja.

Vintur konstantno šalje mejlove asistentima. "Kontaktiraj mi ovu osobu," "Treba da se vidim sa ovom osobom," "Kafu, molim." Sva tri asistenta dolaze u Vog kancelariju između 7 i 7.30 svakog jutra da pripreme sve za Anin dolazak. Otvaraju prazan Word dokument ili draft mejla, spremni da brzo otkucaju šta god im Ana kaže čim uđe, zato što ona kreće da zadaje zadatke čim se pojavi, bez ikakve pauze.

Meredit Asplund počela je kao stažista u Condé Nastu 1993. godine, a zposlena je kao Anina asistenkinja meseca dana nakon toga. Vintur je svako jutro zvala kancelariju iz kola kako bi im rekla da stiže. "Tu sam za 15 minuta," rekla bi, a to je bio znak da Asplund otrči po njen late i moli boga da lift ne bude spor.

Asplund kaže da je Ani bilo važno kako asistenti izgledaju, baš kao i drugi zaposleni. "Bilo je trenutaka kad bi vas pogledala sa neodobravanjem u stilu "Šta to zaboga nosiš? Zašto te pantalone sa tim topom?" Najteži deo posla bio je procesuiranje Aninih zahteva. Asistenti nemaju pravo da traže dodatna objašnjenja ili informacije. Boje se da je pitaju čak i šta je zapisala na parče papira.

Nisu svi izdržali. Radni dan nekad traje i po 12 sati i više, asistenti se bude u sred noći i u glavi im je da li treba da provere mail ili obave nešto za Anu. Uprkos teškoćama i stresu, mlade devojke smatrale su da će im rad za Anu otvoriti mnoga vrata.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs