PREMINUO U 78. GODINI ŽIVOTA

PRINCEZA DAJANA MU JE OTVARALA DUŠU,O ŽENAMA JE MISLIO SVE NAJBOLJE: Život modnog fotografa-Patrika Demaršelijea! (FOTO)

Vest da nas je napustio jedan od najvećih umetnika modne scene, fotograf, Patrik Demaršelije, rastužila je mnoge. Preminuo je u 78. godini života. Omiljeni portretista pokojne princeze Dajane i čovek sa kojim su voleli svi da sarađuju. Bez sumnje možemo reći, da je on delom oblikovao modu poslednjih 50 godina, rame uz rame sa urednicima modnih magazina, modnim dizajenerima i modelima.

Moda
09:14h Autor:
PRINCEZA DAJANA MU JE OTVARALA DUŠU,O ŽENAMA JE MISLIO SVE NAJBOLJE: Život modnog fotografa-Patrika Demaršelijea! (FOTO)
Foto: Profimedia

Gotovo tri decenije u svetu modne industrije Patrik Demaršelije zauzima počasno mesto. Besprekornost u umetničkom izražaju i senzualnost u svakom novom projektu je ono što odlikuje njegove fotografije. Vladari modne industrije, kreatori i urednici se kada je reč o Demaršelijeu slažu u jednoj stvari, a to je da ovaj umetnik konstantno pobeđivao samog sebe.

Patrik Demaršelije
foto: Profimedia

Saradnja sa britanskim magazinom “Vogue”

Kada se osvrnemo na njegovu karijeru ne možemo a da ne primetimo kontinuiranu i veoma uspešnu saradnju sa britanskim izdanjem magazina “Vogue”.

Svoju dvanaestogodišnju saradnju započeo je sada već davne 1992. godine. Patrik je blisko sarađivao sa Grejs Kodington, bivšom kreativnom direktorkom američkog “Vogue”-a, a tada modelom i jednom od urednica britanskog izdanja ovog prestižnog magazina. U intervjuu koji je 2012. godine dao za “Daily Telegraph”, a osvrćući se na period rada u britanskom “Vogue”-u, Patrik je rekao: “I tada, “Vogue” je bio najbolji magazin na svetu, jedan od onih u kojima zaista želiš da radiš, tako da je saradnja sa Grejs za mene bila pun pogodak”.

Njegove fotografije krasile su kako francuska, tako i britanska i američka izdanja i drugih modnih magazina kao što su: “Harper’s Bazaar”, “Elle” i “Marie Claire”.

Saradnja sa modnim kućama i brendovima

Do danas Patrik je radio na mnogobrojnim kampanjama za čuvene modne kuće i brendove. Izdvajaju se: Calvin Klein, Giorgio Armani, Chanel, Gap, Gianni Versace, Dior, Louis Vuitton, Céline, TAG Heuer, Chanel, Yves Saint Laurent, Lacoste, Ralph Lauren.

Ipak, posebno mesto u njegovoj biografiji svakako zauzima modna kuća Dior.

Knjiga “Dior Couture Patrick Demachelier” sadrži umetnikove fotografije inspirisane visokom modom, koji je za tu priliku okupio najveće svetske lepotice. Knjiga obuhvata 240 stranica inspirisanih modom koju već godinama unazad potpisuje Dior. Preko editorijala do kampanja i fotografija iza scene sa najlepših svetskih lokacija kao što je Opera House u Parizu.

Poznati ispred objektiva

Do sada Dermašelije je fotografisao mnoge poznate ličnosti, bilo za modne ili beauty kampanje, bilo za editorijale. Ono što ne možemo a da ne primetimo je to da gaji posebnu strast prema crno-beloj fotografiji. Ispred njegovog objektiva blistale su mnoge dame poput: Šarliz Teron, Madone, Linde Evanđeliste, Džesike Albe, Nikol Kidman i njegovu miljenicu - princezu Dajanu.

Upravo je Patrik bio taj koji je po prvi put fotografisao Andreju Pejić za američki “Vogue”.

Omiljen u modnom svetu

Za Patrika u modnom svetu svi imaju samo reči hvale. Sjajnu saradnju francuski fotograf je ostvario i sa najpoznatijim imenima iz sveta šminke, pa tako i sa čuvenom Laurom Mercije. Svoje pojavljivanje Patrik je imao i u poznatim modnom dokumentarcu “The September Issue”, a svi ga se sećate i iz serije “Seks i grad”, tačnije dela u prvom delu filma gde Keri Bredšo pozira za “Vogue”.

Magazin “The Guardian” uvrstio je Patrika na listu “50 najbolje obučenih preko 50 godina”.

Patrikove naslovnice

Broj naslovnih fotografija koje je Patrik uradio za čuvena glossy izdanja gotovo da ne može da se izbroji. Na naslovnim stranicama modnih magazina, ispred njegovog objektiva, blistale su između ostalih i: Džulijen Mur, Bijonse,Šarliz Teron, Kejt Mos, Kim Kardašijan, Naomi Vots kao i Lejdi Di, za koju je Patrik uradio više serijala fotografija.

Rad na editorijalima

Za ovog umetnika rad na editorijalima predstavlja uvek novi izazov. Iako je bio ljubitelj studijske fotografije, Patrik je odlične kadrove beležio i na otvorenim lokacijama.

Patrik kao inspiracija

Za kraj, inspirisani njegovom fotografijom, izdvajamo neke od njegovih najupečatljivijih citata.

"Kada si fotograf radiš NON STOP jer je tvoje oko kamera pre svega."

"Žene su uzvišena bića."

"Lepota je skrivena u karakteru."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs