mario testino

ON JE ALFA I OMEGA MODNE FOTOGRAFIJE: Princeza Dajana je samo njemu dala da je slika, njegov rad i danas pomera granice!

Zahvaljujući svom jedinstvenom prikazivanju glamura, Mario Testino je postao jedan od najtraženijih i najboljih modnih fotografa svoje generacije.

Moda
Autor:
ON JE ALFA I OMEGA MODNE FOTOGRAFIJE: Princeza Dajana je samo njemu dala da je slika, njegov rad i danas pomera granice!
Mario Testino, Foto: Profimedia

Na njegovim delima prikazani su prelepi ljudi, egzotične lokacije, raskoš i bogatstvo. To je razlog zbog kog su ga svi svetski dizajneri, modne kuće, i modni magazini u nekom trenutku angažovali.

Iako je njegov fokus uglavnom bio na klasičnom pristupu modnoj fotografiji, nemoguće je ignorisati prizvuk Južne Amerike koji se oseća u Mariovom radu. Ovaj uticaj, zajedno sa ljubavlju prema evropskoj modi, i odrastanju u Peruu, učinio je da Mariove fotografije dobiju poseban umetnički pečat. U njima dominiraju jake boje, energija, i, naravno – seksepil.

Komercijalno gledano, Testino je postigao neverovatan uspeh. To je zbog toga što njegov rad budi osećaj želje i žudnje. Mariove slike oda su bogatstvu i luksuzu, a posmatraču je dozvoljeno da gledanjem barem nakratko postane deo tog sveta. Svidelo se to nekome ili ne, jedna od tajni Mariovog uspeha jeste slavljenje novca i razmetljivo pokazivanje bogatstva.

Testinova verzija realnosti kazuje da bogati putuju. Tropske plaže, skupi hotelski apartmani, i raskošne žurke, esencijalni su za njegovu estetiku. Ovi prostori mu pomažu da ispriča svoju priču o slobodi, beskrajnim mogućnostima, i hedonizmu. Zbog toga se foto-sešni odvijaju u Monte Karlu, Kairu, Hong Kongu, i drugim lokacijama koje metaforično podržavaju Testinov koncept.

Ali sav glamur svesno je konstruisana iluzija. Sve to osmišljeno je kako bi se stvorio utisak perfekcije, a to je ono što čini da reklamirani proizvod bude što dopadljiviji. Dakle, u pitanju je vizualni jezik koji inače dominira modnom scenom, a Testino je na osnovu toga izgradio svoj prepoznatljiv stil.

Mariov život počeo je znatno drugačije od onog koji vodi danas. Rođen je u Peruu 1954. godine, u porodici srednje klase, i katoličkog verovanja. Od malih nogu zainteresovao se za modu, jer mu je ona pomagala da se izdvoji iz okoline. Njegov ekstravagantni način oblačenja nije najbolje prihvaćen u tada veoma tradicionalnom okruženju.

Zato je 1976. godine spakovao kofere i preselio se u London. Pošto nije imao precizan plan, i bio je siromašan, proveo je niz godina živeći u skvotu. London je predstavljao veliki kulturološki šok za Testina. Ali, on mu je pružio slobodu i osećaj da je prihvaćen. Tamo su ga zainteresovali kultura i noćni život, pa se moglo reći da je pronašao svoj pravi dom. U Londonu počinje da se bavi fotografijom, a ostalo je, što se kaže – istorija.

Testino je sarađivao sa skoro svim modnim kućama, od kojih izdvajamo Gucci, Versace, Yves Saint Laurent, Burberry, Dolce & Gabbana. Bez prekida fotografiše za najprestižnije časopise tipa Vogue, Vanity Fair, i W. Skoro da ne postoji poznata ličnost koju nije fotografisao, a izdvajaju se portreti princeze Dajane, Madone, Kejt Mos, Naomi Kembel, Žizel Bundšen, Džastina Bibera, Tejlor Svift, Bele Hadid…

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs