ŽIVI MIRAN ŽIVOT

Ona je bila Sindi Kraford 60-tih: Životna priča prelepe manekenke - Džin Šrimpton! (FOTO)

Pored Tvigi, Džin Šrimpton “The Shrimp”, bila je najpoznatija manekenka šezdesetih godina.

Moda
Autor:
Ona je bila Sindi Kraford 60-tih: Životna priča prelepe manekenke - Džin Šrimpton! (FOTO)
Džin Šrimpton, Foto: Profimedia

Iako je do svoje osamnaeste godine postala internacionalno poznata, radila sa najboljim fotografima i pojavljivala se često na naslovnim stranama magazina kao sto su “Vogue”, “Harper’s Bazaar” i “Vanity Fair” – ona zapravo nikada nije bila srećna svojim manekenskim životom.

Ona je bila prvi supermodel: Jedan skandal ju je koštao slave i poslao u ludnicu gde je doživela 104 godine! (FOTO)

foto: Profimedia

Džin Šrimpton je rođena 7. novembra 1942. godine u Engleskoj i jedna je od najpoznatijih modela ikada. Pored mode se bavila i glumom, a njena romansa sa jednim od najcenjenijih modnih fotografa svih vremena, Dejvidom Bejlijem je čak pretočena i u televizijski film.

Prvi crni supermodel: Kako je Pet Klivlend pobedila rasizam i pokorila svet! (FOTO)

Nakon što je upoznala režisera Saja Endfilda, koji ju je posavetovao da krene u školu manekenstva, dobila je prvi modni angažman. Na snimanju za “Vogue” radila je sa tada vrlo poznatim fotografom – Džonom Frenčom i upoznala jednog od najvažnijih ljudi zaslužnih za njen uspeh – Dejvida Bejlija . Dejvid je bio fotograf u usponu, a Džin njegova muza i ljubav; on je bio taj koji ju je naučio kako da pozira pred kamerom. Zajedno su činili tim koji je radio za američki i francuski “Vogue”, “Glamour” i “Harper’s Bazaar”.

Bio je opsednut ženama, ali s njom je živeo do smrti: Životna priča najkontroverznijeg fotografa 20. veka!

foto: Profimedia

Zbog vitke figure i dugih nogu dobila je nadimak "The Shrimp", koji nikada nije volela.

Došla iz sirotinje, zavela visoko društvo: Burna životna priča najstarije mankenke na svetu! (FOTO)

foto: Profimedia

Velika ljubav se naglo završila. Iako je Bejli bio oženjen u vreme kada je bio sa Džin, on je podneo zahtev za razvod posle devet meseci zabavljanja sa manekenkom, ali to njoj nije bilo dovoljno za sreću pa ga je napustila, što je Bejlija ostavilo slomljenog srca. Proveli su zajedno četiri godine. Prekinuli su svaki kontakt, osim kada bi ih posao spojio. U to vreme, Džin je posao manekenke postao dosadan, iako je živela prilično glamuroznim životom i bila popularna.

Lice anđela, telo boginje: Životna priča najlepše Francuskinje - Leticije Kaste! (FOTO)

foto: Profimedia

Svoju autobiografiju je objavila 1990. godine

Nakon Bejlija, Džin je tri godine bila u vezi sa engleskim glumcem Terensom Stempom, da bi se na kraju udala za fotografa Majkla Koksa, 1979. godine, sa kojim je i danas u braku.

Osim zbog lepote, Džin je postala poznata i zbog malog incidenta koji se desio u Melburnu, u Australiji, 1965. godine, kada se na trkama konja pojavila preplanulih nogu, bez šešira i rukavica, u haljini čija je dužina bila iznad kolena. Istog trenutka, Džin je postala glavna tema, a kao rezultat, mlade devojke širom Australije počele su da skraćuju svoje suknje, a u Evropi dizajnerka Meri Kvant je bila prva koja je predstavila ovaj trend modnoj industriji. Mini suknja je rođena.

Sa trideset tri godine, Džin je odlučila da prekine manekensku karijeru i otvorila je malu antikvarnicu. U privatnom životu, ona uopšte ne voli doterivanje, a čitavu karijeru je provela posedujući samo jednu večernju haljinu, suknje i džempere koje je sama šila i cipele “mary janes”.

Džin je bila Sindi Kraford u svoje vreme

Kada se Džin Šrimpton pojavila, predstavljala je suprotnost manekenkama aristokratskog izgleda pedesetih – ona je bila novo i mlado lice Londona. Kako sama kaže: “Postajati slavna je bilo zabavno, ali sam se umorila od slave”, pa sada vodi hotel u Kornvolu, u Engleskoj, sa svojim mužem i živi tiho.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs