Poludeo za udatom ženom

Poslednja ljubav Alberta Ajnštajna: Milevu Marić zlostavljao i oterao, ruska špijunka mu sve naplatila! (FOTO)

Margaritin muž do smrti nije otkrio da li je stvarno bila zaljubljena u naučnika ili je sve bio samo zadatak po Staljinovoj naredbi

Ljubav i zavođenje
Autor:
Poslednja ljubav Alberta Ajnštajna: Milevu Marić zlostavljao i oterao, ruska špijunka mu sve naplatila! (FOTO)
Foto: Youtube Printscreen / Ретранслятор

On je bio briljantni naučnik jevrejskoh porekla koji je emigrirao u Ameriku u eri razvitka nuklearne bombe, a ona fatalna zavodnica, špijunka i supruga poznatog vajara, kojeg su nazivali "ruski Rodin".

Iako su o Albertu Ajnštajnu i njegovo biografiji ispisane knjige, a nedavno je snimljena i mini-serija, zanimljivo je kako je najkontroverzniji upravo privatni život velikog naučnik. Loš otac koji je zapustio i napustio dvojicu sinova iz prvog braka tek je drugoj supruzi, svojoj rođaki Elzi pokazivao nežnost, dok je prvu suprugu, matematičarku Milevu Marić naprasno napustio, ucenjivao i psihički zlostavljao.

Margarita Vorontsova bila je dete poznatog advokata i u mladosti se družila s ruskim velikanima. Udala se za perspektivnog, ali i kontroverznog umetnika Sergeja Konjenkova nakon afere sa kompozitorom Sergejom Rahmanjinovim.

Sa novopečenim suprugom odselila se u Ameriku kada je on dobio posao da napravi Ajnštajnovu bronzanu bistu za Univerzitet Prinston. Tamo su živeli od 1920. do 1945., a njen posao, navodno, bio je da sakupiti informacije o atomskom programu, a za to joj je ulaznica bio upravo Ajnštajn, koji je bio očaran Ruskinjom.

Fizičaru je 1936. godine preminula supruga Elza, a Ajnštajn je lagano započeo vezu s Margaritom. Zamolio je lekara da 15 godina mlađoj Margariti savetuje da zbog zdravlja nekoliko meseci godišnje provede u istom gradu gde je živeo i on, kraj jezera Saranac. Za njihovu aferu je sve vreme znao i njen suprug, ali ne zna da li mu je zaista bilo svejedno ili je ipak znao da njegova supruga ima zadatak.

Nesrećna Mileva Marić: Unakazili je na rođenju, Ajnštajn je ponižavao, umrla u bedi! (FOTO)

"Nedavno sam oprao kosu bez ičije pomoći, ali nisam to baš najbolje uradio. Ja nisam baš tako pažljiv kao ti", stoji u jednom od devet pisama između Konjenkove i Ajnštajna, koja su nedavno prodata na aukciji u aukcijskoj kući Sotheby's. Jasno je da je špijunka gajila iskrena osećanja prema naučniku, ali je takođe bila svesna da iako Ajnštajn nije radio na projektu "Menhetn", da mu je bio blizak i od njega se moglo svašta saznati.

Izvesno je i da je pre svog povratka u Rusiju ljubavniku rekla da je špijunka i da joj život zavisi od toga koliko informacija nabavi Staljinu. Kako bi se pobrinuo za sigurnu budućnost svoje ljubavi, Ajnštajn pristaje da se sastane sa sovjetskim konzulom Pavlom Mihajlovom koji je ujedno bio i glavni čovek ruske obavještajne službe u Americi.

Iako mu Ajnštajn nije puno toga rekao, fizičar je Margariti u pismima nekoliko puta napomeno kako se "našao s konzulom, i da će sada sve biti u redu". Bračni par Konjenkov u Rusiju se vratio 1946. godine, početkom izbijanja Hladnog rata. Staljin ih je materijalno zbrinuo, a Albert je Margariti pre odlaska poklonio svoj zlatni sat.

"Ovde me sve podseća na tebe... Svaka sitnica u mojoj pustinjačkoj ćeliji", pisao joj je Ajnštajn iz Prinstona, a preminuo je samo devet godina nakon njenog odlaska, dok je Margarita umrla 1980. godine.

Kako je Stiven Hoking prevario medicinu: Sa njegovom bolešću živi se najviše 10 godina, a on je uspeo više od 50!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs