LJubavna priča sa danskog dvora

Voleo je preko 50 godina, ali joj jednu stvar nikada nije oprostio: Brak princa Henrika i kraljice Margarete je bio daleko od savršenog! (FOTO)

Princ Henrik, suprug danske kraljice Margarete II je preminuo u 84. godini nakon teške bolesti, potvrđeno je iz palate. Ovako je izgledao njihov zajednički život

Ljubav i zavođenje
Autor:
Voleo je preko 50 godina, ali joj jednu stvar nikada nije oprostio: Brak princa Henrika i kraljice Margarete je bio daleko od savršenog! (FOTO)
Foto: Profimedia

"Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Henrik preminuo je u utorak, 13. februara u 23:18 sati u dvorcu Fredensborg", stoji u službenom saopštenju. 83-godišnjeg princa juče su iz bolnice, u kojoj je bio od kraja januara zbog teške upale pluća, preselili u kraljevsku palatu nedaleko od Kopenhagena kako bi svoje poslednje dane proveo kod kuće. U trenutku smrti uz njega su bili njegova supruga, kraljica Margareta i njihova dva sina.

Margareta, najobrazovanija kraljica na svetu: Moćna žena koja pomera granice! (FOTO)

foto: Profimedia

Princ Henrik, punog imena Anri Mari Žan Andre d Labord d Monpezat, rođen je u Francuskoj, nedaleko od Bordoa, a venčao se s Margaretom II u junu 1967. godine, kada je ona bila prva u liniji za nasleđivanje krune. Kraljica je postala u januaru 1972. godine i Henrik nikada nije skrivao svoje razočaranje što je celog života ostao princ, umesto da mu je supruga omogućila da nosi titulu kralja.

foto: Profimedia

Od svojih dužnosti penzionisao se 2016. godine, a prošle godine je izjavio da ne želi da bude sahranjen pored svoje supruge jer ih nikada nije učinila ravnopravnim. Kraljevski parovi uvek su sahranjeni zajedno u katedrali Roskilde, zapadno od Kopenhagena.

foto: Profimedia

"Ako želi da me sahrane s njom, mora da me imenuje kraljem i tačka. Ne zanima me. Moja žena je odlučila da želi da bude kraljica i ja sam srećan zbog

njene odluke. Ali kao osoba, ona mora da zna da kada su muškarac i žena u braku, oni su jednaki. Moja žena mi nije pokazala poštovanje kakvo bi "obična" supruga pokazala svom partneru", izjavio je prošle godine za Se og Hør i dodao da je od njega napravila budalu jer mu nije dodelila titulu kralja.

foto: Profimedia

Doduše, tradicionalno je da suprug kraljice ne nosi titulu kralja, već princa. Na primer, suprug kraljice Elizabete, princ Filip, takođe nosi titulu princa, a ne kralja. Par meseci nakon toga s danskog kraljevskog dvora otkrili su da mu je dijagnostikovana demencija, a veći zdravstveni problemi krenuli su krajem januara kada je hitno vraćen s putovanja u Egipat zbog teške upale pluća. Da je situacija ozbiljna postalo je jasno kada je njegov sin princ Frederik u petak, 9. februara, napustio Zimske olimpijske igre i požurio kući kako bi bio sa svojim ocem.

U braku su 70 godina, a ovakav je zaista njihov odnos: Jedna stvar odaje kraljicu Elizabetu i princa Filipa! (FOTO)

foto: Profimedia

Kraljica Margareta II i princ Henrik dobili su dvoje dece: krunskog princa Frederika (49) i princa Joakima (48), a ona je u Danskoj popularna jer je studirala na Kembridžu i Sorboni, govori pet jezika, kreira odeću, slikarka je i prevodilac i strastveni pušač, a pod pseudonimom Ingahild Gratmer ilustrovala je dansko izdanje Tolkinove trilogije "Gospodar prstenova".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs