Za romane

Upoznali se kao deca, a voleli se ceo život: Ovo je najlepša ljubavna priča svih vremena!

Tolkin je upoznao svoju Edit u starateljskom domu. Prvo se rodilo prijateljstvo, a onda istorijska ljubav
Vip priča
19:26h Autor:
Upoznali se kao deca, a voleli se ceo život: Ovo je najlepša ljubavna priča svih vremena!
Foto: Printscreen/ Youtube/ Manhead513

Ona je bila njegova muza, njegova srodna duša, Džon Ronald Ruel Tolkin celi život pisao joj je ljubavne pesme, a u pismima prijateljima sa žarom je pisao o ljubavi svog života. O svojoj supruzi Edit. Kad je umrla njena smrt ga je toliko pogodila da nije još dugo živeo.

Autor dela Gospodara prstenova i Hobita umro je svega 21 mesec nakon voljene žene s kojom je u braku proveo 55 godina i dobio četvoro dece.

Upoznao je kad je imao 16 godina i odmah ostao očaran. Njoj je tada bilo 19. Oboje su bili siročad, bez oca i majke.

Dž. R.R Tolkin kojeg su zvali Ronald i njegov brat Hilari najpre su kao mala deca ostali bez oca koji je oboleo od reumatske groznice i umro. Tolkin je tada imao tek četiri godine. Majka im je umrla kad mu je bilo 12 godina. Nesrećna udovica s dijagnozom dijabetesa iznenada je u 34. godini kolabirala, pala u dijabetičku komu i umrla. Naime, medicina u to vreme još nije poznavala inzulin i ta bolest je često bila smrtonosna.

Bila mu je suđena

Nakon što je o njemu i njegovom bratu četiri godine brinula tetka u Birmingamu, a sveštenik koji je bio blizak s njihovom porodicom i kojeg je njihova majka zapravo i imenovala za staratelja za sinove - otac Fransis - shvatio je da su dečaci nesrećni kod tetke i odlučio da ih preseli. Udomio ih je kod lokalnog trgovca vinom i njegove supruge.Oni su imali prostranu kuću i bili veliki prijatelji Crkve. Tada se i dogodio sudbonosni susret Dž. R. R Tolkina i njegove buduće supruge Edit.

Naime, na prvom spratu te kuće u koju su se doselili, a ispod njihove sobe, stanovala je mlada i lepa Edit Brat.

Tamnokosa i sivooka devojka takođe je bila siroče. Divno je svirala, a izdržavala se od komada zemlje koje je dobila u nasleđe od pokojne majke. Ona je svima u kući ulepšavala večeri svirajući na klaviru...

Ona i Tolkin brzo su se zbližili, a često su zajedno pravili dečje zavrzlame. Zajednički bi krali hranu iz kuhinje i organizovali tajne gozbe u Editinoj sobi. Povremeno su odlazili zajedno da piju čaj u lokalne kafane te ubacivali šećer u šešire prolaznika. Odvojeno bi se odvezli biciklima na čaj u grad i razgovarali satima. Mladi je par krio svoje prijateljstvo, koje je ubrzo preraslo u zaljubljenost.

"Vaša majka i ja spasili smo jedno drugo od nevolja koje smo doživeli tokom detinjstva," pričao je Tolkin, jedan od vodećih svetskih i engleskih lingvista mnogo godina kasnije svojoj deci.

Ovako je nastala najlepša ljubavna pesma: Čekaj me i ja ću sigurno doći! (VIDEO)

Tajni sastanci i zabranjena ljubav

Ali otac Fransis saznao je za vezu jer ga je o tajnim sastancima mladih obavestila vlasnica jedne od mesta gde bi mladi zaljubljeni par ispijao čaj. Bio je zaprepašćen. Odmah je zahtevao da se ta veza prekine, a kako Ronald po prirodi nije bio buntovnik i poštovao je oca Fransisa, pristao je. Uskoro je s bratom napustio kuću gde su svi zajedno živeli.

U to je vreme Ronald je učio kako bi dobio stipendiju za univerzitet na Oksfordu, a sa Edit se tajno sastajao. Vozom bi odlazili na selo i uživali bi jedno s drugim. Za 21. rođendan Ronald je Edit kupio ručni sat, a ona njemu nalivpero za njegov osamnaesti.

Ali ponovo su ih videli zajedno i otac Fransis mu je zabranio da je viđa i piše joj dok ne napuni 21 godinu. A onda su se počeli kao "slučajno" sretati. I za to se saznalo pa je od oca Fransisa dobio pismo u kojem je nazvao te njihove "slučajne" sastanke budalastima i nepromišljenima i zapretio kako će mu ako ne prestane s tim onemogućiti univerzitetsku karijeru.

Nakon toga Ronald je još jednom video Edit. U svom dnevniku je napisao: "Na uglu Fransis Roada prošla je kraj mene na svome biciklu na putu prema stanici. Možda je neću ponovo videti tri godine..."

Ona je najskromnija kraljica na svetu: Kralj čekao punih 14 godina da bi je oženio! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs