Buran život zlatne devojke i njenog princa

Ljubavna priča o kojoj se govori i nakon 35 godina: Moderna bajka sa tragičnim krajem!

Grejs Keli je zbog ljubavi morala da se odrekne karijere, a brak, koji je trajao 25 godina, tragično se završio njenom pogibijom

Ljubav i zavođenje
21:02h Autor:
Ljubavna priča o kojoj se govori i nakon 35 godina: Moderna bajka sa tragičnim krajem!
Foto: Profimedia

Od prvog dana ljubavna priča tada "zlatne devojke" filma Grejs Keli i šarmantnog pripadnika monaške kraljevske porodice, princa Renijea III nazivana je modernom bajkom, a njihovo venčanje - venčanjem veka.

"Kada sam se udala za princa Renijea, udala sam se za njega, a ne za njegovu titulu. Zaljubila sam se u njega bez ikakve zadrške ili razmišljanja o bilo čemu drugom", izjavila je nedugo nakon venčanja Grejs Keli, a ono što je počelo kao dogovoreni sastanak, ugovoren između filmskih agenata i PR osoba, polako i tiho je preraslo u ljubavnu priču o kojoj se i danas govori.

foto: Profimedia

A kako je sve počelo? Grejs Keli je rođena 12. novembra 1929. godine u Filadelfiji. Njen otac Džek Keli, sin irskih imigranata, svoje bogatstvo je sam stekao, dok je njena majka Margaret bila aristokratkinja iz nemačke porodice. Roditelji od nje nisu imali nikakva očekivanja, pogotovo jer im je mezimica bila najstarija ćerka Pegi.

Grejs je već s 10 godina imala porozišni debi, a nakon što se preselila u Njujork, radila je kao model kako bi mogla da plati školarinu i stanarinu jer joj je otac davao novac "na kašičicu". Sa samo 22 godine dobila je priliku da glumi s Garijem Kuperom, u kojeg se zaljubila, iako je bio u braku.

Upravo s njim započela je svoj niz veza sa starijim muškarcima. Kada se zaljubila u profesora s Akademije, Dona Ričardsona, s kojim je na kraju provela dve godine, porodica ju je osudila, pa su na nju vršili pritisak da okonča taj odnos. Grejs se nije dala obeshrabriti, zato ga je povela kući kako bi ga upoznala s roditeljima. Njena majka pretražila mu je stvari, pronašla njegove papire za razvod, ali i paket kondoma, što ju je razbesnilo.

Verovatno roditeljima u inat, Grejs je nastavila da se viđa s njim sve dok nije upoznala takođe oženjenog glumca Džina Lajonsa. On bi možda i prošao strog sud njene porodice da se nije saznalo da ima velikih problema s alkoholom. Nakon toga imala je aferu s Klarkom Gejblom, a ono što joj je zamalo uništilo karijeru bila je veza s, naravno, oženjenim Rejom Milandom. Kada je njegova supruga to saznala, izbacila ga je iz kuće, a Grejs Keli je postala glavna tema svih medija kao preljubnica.

Žarili i palili zlatnim Holivudom: Svako od njih doživeo neverovatnu sudbinu! (FOTO)

foto: Profimedia

Lista ljubavnika bila joj je poduža, a onda je tokom filmskog festivala u Kanu 1955. godine, predstavljajući film "Devojka sa sela", suprug britanske glumice Olivije de Hevilend, Pjer Galant, nagovorio Grejs Keli da poseti Monako i upozna princa.

Gala večera dogovorena je u palati, a princ Renije je čak dogovorio da Paris Match sve fotografiše i objavi. Ona se nećkala oko toga. Umorili su je mnogobrojni intervjui, projekcije i cela evropska turneja, ali i činjenica da je taman oprala kosu kada je u hotelu nestalo struje, pa nije mogla ni da je osuši, niti da ispegla odeću.

Zato je improvizovala - obukla je neizgužvanu haljinu, a kosu je skupila i ukrasila cvećem. Na kraju se ipak pojavila, ali princ je kasnio. Nakon sat vremena čekanja, baš u trenutku kada je želela da ode, Renije je stigao. On je lično celoj grupi pokazao privatni zoološki vrt, a očevici tvrde da su se od samog početka njih dvoje izdvojili.

10 strogih pravila kojih princeze moraju da se pridržavaju: Život im nije bajka!

Zanimljivo je kako je princ Renije u to vreme svim silama hteo da pronađe pravu ženu koja će s njim da provede život, ali i da preuzme odgovornu ulogu i titulu. Naime, postojao je strah, ukoliko se ne oženi, da će Monako postati francuski protektorat, prema ugovoru iz 1918. godine.

Nakon službenog dela i fotografisanja krenuli su svako za svojim obavezama i svi su mislili da je to bilo to. Ali nije bilo tako. Grejs Keli i princ Renije III nastavili su da se tajno dopisuju, a tri meseca kasnije posetio je Ameriku i upoznao se s njenom porodicom.

foto: Profimedia

Tri dana kasnije poklonio joj je Kartijeov verenički prsten s 10,47-karatnim smaragdom i zaprosio je. Glumica je po svemu odgovarala budućoj ulozi princeze - bila je graciozna, lepa, kulturna, obrazovana i sofisticirana, a najvažnije od svega, bila je katolikinja. Kako su pisali kasnije mnogi mediji, navodno je i njen otac platio čak dva miliona dolara princu za miraz. Džek Keli prvi put u njenom životu bio je impresioniran ćerkinim izborom. Pre samog venčanja Grejs je prošla mnoge zdravstvene preglede kako bi se utvrdilo da je zdrava i da može da rodi naslednike.

Pet meseci kasnije, 19. aprila 1956. godine, održano je "venčanje veka", a Grejs Keli je ušla u istoriju kao princeza Grejs. Svet je pomno pratio svaki trenutak - od svih priprema pa do osmodnevnog putovanja od Njujorka do Monaka - i dve ceremonije - civilne i crkvene. Među zvanicama bili su svi politički moćnici, predsednici država, brojni slavni iz Holivuda, a sve je pratilo više od 30 miliona gledalaca širom sveta.

Suze koje se ne zaboravljaju: Jedan susret iz korena promenio život princeze Šarlin! (FOTO)

Nakon što se sve završilo, par se uputio na sedmonedeljno krstarenje Mediteranom na Renijeovoj jahti. Zbog udaje za princa u 26. godini Grejs Keli se odrekla filmske karijere. Novom snajom bio je oduševljen njegov otac, princ Pjer, ali ne i ostatak njegove porodice.

Njegova majka, princeza Šarlot i sestra, princeza Antoaneta nisu krile to da im Grejs Keli i nije baš draga, a sama Antoaneta smatrala ju je vulgarnom Amerikankom, koja nije dostojna da bude prva dama Monaka. Iako se svim silama trudila, Grejs se teško uklopila u monašku porodicu, a i nepoznavanje jezika nije doprinelo tome, pa čak ni nakon što je rodila Karolinu i Alberta.

Nikad opušteniji princ Albert: Do sada neviđeni praznični stajling! (FOTO)

Princeza je zbog svega toga zapala u tešku depresiju, a sve je pogoršala i očeva smrt 1960. godine, nakon kratke bolesti. Princ Renije se svim silama trudio da pomogne svojoj supruzi kako bi izašla iz tog teškog stanja, a sve se pojačalo nakon što je, rodivši Alberta, Grejs Keli imala dva spontana pobačaja.

Kako bi je izvukao, Renije se odlučio na korak koji niko nije očekivao - nazvao je Alfreda Hičkoka i pitao ga da li ima ikakvu ulogu za njegovu ženu. Upravo tada on je radio na filmu "Marni", o mladoj ženi sa seksualnim problemima koja je uz to kleptomanka. Grejs se obradovala ulozi, ali kada je to saopšteno u Monaku, stanovnici kneževine nisu prestali da negoduju i protestuju. Grejs Keli nije mogla ništa drugo, nego da odbije ulogu.

Tragedija Karoline od Hanovera: Tri puta na udaru prokletstva Grimaldija! (FOTO)

foto: Profimedia

Kada je shvatila da više nikada neće glumiti, niti da će se rastati od Renijea i ostaviti decu u Monaku, Grejs se posvetila ulozi princeze. Ono što je mnoge iznenadilo je to što se u tu ulogu i te kako uživela i postala je slika i prilika svoje majke. Promiskuitetni život i afere s oženjenima bile su nešto što se za nju nikada nije dogodilo, a svoje ćerke odgajala je poprilično strogo.

Unuka Grejs Keli dostojna naslednica slavne bake: Svi su gledali samo Šarlotu! (FOTO)

foto: Profimedia

Grejs Keli i princ Renije 1981. godine proslavili su 25 godina braka. Vraćajući se sa odmora Francuskom rivijerom, izgubila je kontrolu nad automobilom i sletela s puta. Hitno je prevezena u bolnicu, koja je nosila njeno ime, s ćerkom, princezom Stefani, koja je imala teške povrede.

Budući da bolnica nije imala aparat za CT i da ga je jedini imao privatni lekar, dok su uspeli da dođu do njega, mozak Grejs Keli već je prestao da vrši ikakve funkcije. Njena porodica, u teškom stanju šoka, odlučila je da je skine s aparata, pa je 14. septembra 1982. u 52. godini princeza Grejs preminula.

Najlepša ljubavna priča sa najtragičnijim krajem: Slavni glumac nikada nije preboleo suprugu! (FOTO)

Nakon toga krenule su glasine da je automobil zapravo vozila Stefani, a ne Grejs, i da su se njih dve posvađale. Zvanična verzija bila je da je princeza doživela moždani udar tokom vožnje, a sama nesreća izazvala je još jedan teži udar, koji je bio smrtonosan.

Cela porodica od njene smrti se nije oporavila, a pogotovo princ Renije. Mnogi kažu da je do kraja života 2005. godine tražio neku nalik Grejs Keli, ali je nije pronašao.

Najukletije porodice svih vremena: Tragične sudbine dočekali i njihovi daleki potomci! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs