Supružnici za primer

Najskladniji par jugoslovenske estrade: Njihovu ljubav je jedino smrt mogla da prekine! (VIDEO)

Bio je izuzetno velik, snažan i težak muškarac, a s druge strane je bacio to lavovsko u sebi te onda izlazio kao topao i mili čovek. Nije lako bez njega, rekla je Gabi Novak, udovica legendarnog Arsena Dedića
Ljubav i zavođenje
07:52h Autor:
Najskladniji par jugoslovenske estrade: Njihovu ljubav je jedino smrt mogla da prekine! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube / Sokra Tes

"U Gabi sam našao svoju životnu saputnicu. Nikad neću zaboraviti njene reči: "Kad gledam kroz šta si prolazio i kroz šta prolaziš, ja ću te do kraja svom snagom štititi". To je lepo čuti od žene", rekao je jednom prilikom pokojni Arsen Dedić. Sa svojom Gabi u braku je bilo 42 godine, sve dok ih njegova smrt nije razdvojila.

Legendarni muzičar je u julu 2015. godine primljen u KBC Zagreb. Lečio se zbog sepse. Stanje mu se nažalost zakomplikovalo i lekari su procenili da neće više moći da podnese operaciju. Počeli su da mu otkazuju organi.Nakon toga priključili su ga na respirator, a 17. avgusta je izgubio bitku.

"Gabi i ja smo se upoznali 1958. godine, ispred bivšeg televizijskog studija na uglu zagrebačke Šubićeve i Zvonimirove ulice, u kojem je sada Češki dom. Ja sam tada bio tek estradni početnik, a Gabi je pevala s muzičarima kao što je bio Luj Armstrong, ni manje ni više. I tako je naše poznanstvo polako preraslo u prijateljstvo. Nakon što smo oboje ostali sami i rastavljeni od prethodnih partnera, postali smo ljubavnici, pa zatim roditelji našeg Matije, a mesec dana nakon njegovog rođenja i supružnici. Između nas se nikada nije dogodio nekakav "grom", sve se polako odvijalo", rekao je jednom prilikom Arsen.

Smrt im prekinula vezu, ali nije okončala ljubav: Nad pričom Josipe Lisac žalila cela Jugoslavija!

No, to je tek kraća verzija priče o dvoje muzičara koji su svojim radom promenili sliku jugoslovenske muzičke scene još 60-ih godina prošlog veka.

Arsen Dedić rođen je u Šibeniku 28. jula 1938. godine. Njegov otac svirao je u duvačkom orkestru, pa mu se u tamo pridružio i Arsen. Već tada je počeo da piše pesme za koje je dobijao mnoge pohvale od pesnika Zlatka Tomičića. Iz tih siromašnih vremena pamti još i jedan radio marke "Kosmaj" koji mu je '46. ili '47. poklonio ujak Joso, koji je završio Prvu proletersku, pa je mogao da priušti porodici takav luksuz.

Uz radio je slušao domaće stanice, ali i Italiju čiji su ga kantautori poput Domenika Modunja inspirisali. A onda se 1957. godine preselio u Zagreb.

Bili su samo prijatelji

Već sledeće godine upoznao je Gabi Novak, ali su najpre dugo godina bili samo prijatelji. Naime, i on i ona već su imali supružnike. Gabi Novak, godinu dana starija od Arsena, rođena je 8. jula 1936. godine. Otac Đuro Novak koji je kao inženjer radio u Berlinu, bio je rođeni Hvaranin i upoznao je nemačku turistkinju Elizabet Rajman jednog leta na svom ostrvu. Zaljubili su se, venčali i nekoliko godina živeli u Berlinu, gde im se rodila Gabi.

U tom gradu Gabi je provela i najranije detinjstvo. Porodica se uoči 2. svetskog rata vratila najpre u Split, a potom u Hvar, gde je, kako je sama jednom rekla – počela da uči prve bodulske reči s nemačkim akcentom. Tamo je krenula i u školu. A onda je 1945. godine poginuo otac, pa se Gabi, čim je završila osnovnu školu, s majkom preselila u Zagreb.

Budući da je bila nadarena za crtanje upisala je grafički smer u Školi za primenjenu umetnost i nakon toga se, kao grafičarka najpre zaposlila u novinskoj kući Vjesnik, a zatim kao animator u studiju animiranih filmova u Zagrebu. Iako je u slobodno vreme pevala i plesala u KUD "Joža Vlahović", zapravo će je posao animatora na mala vrata uvesti u poziv kojem će ostati verna do današnjih dana. Naime, Nikola Kostelac, jedan od začetnika Zagrebačke škole crtanog filma, predložio joj je da "pozajmi" glas jednoj devojčici u animiranom filmu "Benko Kamenko", a Gabi je u tom filmu i zapevala.

Milena Dravić se oprostila od voljenog Gage: Dostojanstveno ispratila ljubav svog života (FOTO)

Foto: Kurir / Dragan Kadić
Foto: Kurir / Dragan Kadić

Gabi je postala nova zvezda estrade

Njen specifični glas prvi je primetio slovenački muzičar Bojan Adamič, voditelj ljubljanskog Big Benda. Pozvao je Gabi da se pridruži njegovom orkestru, a prvi put nastupila je s njima u Ljubljani 8. aprila 1958. godine s pesmama "Tea for two", "Moonlight in Vermont" i "Que sera sera". Iste godine reditelj Nikola Tanhofer i scenarista Zvonimir Berković, snimili su hrvatski film "H8".

Angažovali su Gabi da u njemu otpeva pjesmu "Sretan put" Ljube Kuntarića, koja će postati evergreen. Te godine već je bilo sasvim jasno da je Gabi Novak nova zvezda hrvatske estrade. Potvrdila je to i nastupom na Zagrebačkom festivalu iste godine. Nakon nastupa s orkestrom Bojana Adamiča, dobila je ponudu da na Zagrebfestu otpeva pesmu "Ljubav ili šala" s kojom je, zahvaljujući svom glasu, osvojila publiku.

Iste te godine upoznala se i sa svojim budućim suprugom Arsenom Dedićem. U to vreme oboje su već bili u braku. Arsenova prva supruga bila je Vesna Matoš, bratanica pesnika i noveliste Antuna Gustava Matoša. Iz tog braka imaju ćerku Sandru.

Zanimljivo je da je Arsenov kum na tom venčanju bio danas pokojni kompozitor Nikica Kalogjera, brat Stipice Kalogjere koji je u to vreme bio prvi suprug Gabi Novak. Arsen je u Zagrebu najpre upisao Pravni fakultet nadajući se da će diplomirati i steći zvanje koje će mu osigurati stabilan život i prihode, ali uskoro je iz njega progovorila umetnička duša koja je bila sklonija poeziji i muzici. Pravni fakultet nikad nije završio, ali je završio Muzičku akademiju na Odseku za flautu, 1964. godine.

Nije htela da se promeni

Tih 60-ih Gabi se udala za poznatog kompozitora Stipicu Kalogjeru. Bilo je to vreme kad je još uvek tražila vlastiti stil pevanja i uglavnom snimala ploče za tadašnji Jugoton. Interpretirala je strane izvođače, a onda s udajom za Kalogjeru počela je da peva pesme koje joj je on komponovao. Sredinom 60-ih Gabi se okušala i na stranom tržištu.

Kao i Tereza Kesovija, tako je i Gabi dobila poziv iz diskografske kuće Barcley, pa je spakovala kofere i otputovala se u inostranstvo. Ali kad je došla u ruke tamošnjih menadžera ubrzo se razočarala. Tražili su od nje da postane neko drugi – da smrša, promini boju kose i stil pevanja. Kako je doputovala, tako se i vratila nazad u Hrvatsku jer je želela da ostane svoja. Naime, Gabi Novak oduvek je sama birala pesme koje su joj se svidele i koje je želela da peva i tu nikad nije bila spremna na kompromise. Zato je imala relativno malo objavljenih pesama, ali je svaka od njih doživela je veliki uspeh u bivšoj državi. Zato ni razvod braka od Stipice nije štetio njenoj kasnijoj karijeri.

Pobedili sva iskušenja: Domaći parovi koji su uspeli uprkos svemu! (FOTO)

Foto: Kurir / Dragan Kadić
Foto: Kurir / Dragan Kadić

Arsen je pak u to vreme vodio svoje životne bitke. Nakon što je napisao pesmu "Gospodinu Isukrstu" i "Svetom Nikoli" - zaštitniku putnika i pomoraca, morao je da napusti tadašnji Radio Zagreb odakle su ga ispratili s dve plate i preporučili mu da se zaposli u nekim novinama. Razočaran, prestao je da piše pesme sledećih devet godina. Povukao se na selo s jednom prijateljicom čiji je brat bio veterinar u okolini Zagreba i tamo je, kako je rekao, vozio bicikl, bavio se životinjama i provodio vreme u krevetu.

Poslovni i ljubavni partneri

Nakon što se razveo od prve supruge, pred kraj 60-ih zbližio se ponovo s Gabi. U to vreme već je bio cenjeni kantautor s nekoliko nagrada i pesmama "Kuća pored mora" i "Moderato cantabile" koje su odredile njegov muzički put. Istovremeno je pisao tekstove za druge izvođače, a onda je 1969. godine objavio "Čovjek kao ja" kojim je tadašnjim šlagerima dodao ličnu dimenziju i osvojio na hiljade poštovalaca.

Kad mu već nije išlo na profesionalnom planu, na privatnom je našao potpuno smirenje i zadovoljstvo uz Gabi. Veza s muzičarem Arsenom uticala je i na muzički stil Gabi Novak. Zbog raskošnog glasa i talenta odustajanje od karijere u inostranstvu nije ugrozilo njen muzički put. Naime, zajednički život i kasnije brak dvoje doajena jugoslovenske muzičke scene urodio je desetinama albuma i šansona uz koje su stasale mnoge generacije.

A onda im se 1973. godine rodio sin Matija, pa su se ubrzo nakon toga Arsen i Gabi venčali, a kum im je bio poznati italijanski muzičar Đino Paoli. Naime, tokom života Arsen se na brojnim putovanjima po svetu družio s mnogim slavnim kolegama, pa je tako među prijateljima imao i Serđa Endriga, Šarla Aznavura i Bulata Okudžavu.

Neprežaljena ljubav Alekse Šantića: Sa Eminom nije ni progovorio, a voleo je celog života! (FOTO)

Foto: Kurir / Dragan Kadić
Foto: Kurir / Dragan Kadić

Već od malena Matija je odrastao uz zvuke očevog klavira i nije mu preostalo ništa drugo nego da i on postane muzičar. Prvi instrument koji je dobio za četvrti rođendan bili su bubnjevi koje mu je otac doneo s jednog od svojih brojnih putovanja po inostranstvu. Bez omiljene igračke ostao je jedne večeri kad se po ko zna koji put u njihovom domu okupilo veliko društvo. Ponestalo je stolica i jedan od gostiju seo je na Matijin bubanj i naravno – slomio ga.

Foto: Kurir / Dragan Kadić
Foto: Kurir / Dragan Kadić

Zato je Matija morao da ostavi bubnjeve i sedne za očev klavir. Kako je rekla i njegova majka, Matiji nije bilo nimalo lako da krene istim putem. No, ubrzo je pokazao svoju ličnost. Umesto da ostane u Hrvatskoj, gde su ga umesto imenom najčešće zvali "Arsenov i Gabin mali", Matija je nakon završene srednje škole upisao klavir na Akademiji u Gracu – smer džez. I vratio se nekoliko godina kasnije kao velika zvezda. Upravo on je došao na ideju da Gabi vrati korenima i nagovorio ju je da ponovno zapeva džez, što je 2003. godine rezultiralo albumom "Pjesma je moj život".

Idilu je pomutila bolest

Baš u vreme kad je s Matijom pripremala album, Gabinu bračnu idilu pomutila je Arsenova bolest i presađivanje jetre 2004. godine u Padovi. I ovaj put uz njega su bili supruga i sin koji su mu tokom njegovog boravka u bolnici čak 11 puta odlazili u posetu. No, Arsen nikad nije sumnjao da ga više neće biti. Naprotiv, nakon operacije počeo je novi život iako, kako je ironično rekao, nikad nije težio za novim životom:

"Imam iza sebe 65 ispunjenih godina, a život me nosio od ove pretrpane sobe u kojoj se taložilo sve što sam radio, u kojoj smo imali požar u kojem je izgorela cela biblioteka i Stainway pijanino, pa do celog sveta, čak i do Rumunije u kojoj sam bio jedan dan i to bez pasoša. Ne treba tajiti da je takav radikalni zahvat u mom organizmu izazvao brojne promene, a konačno imam i novi element u sebi. Stanje mi je stabilno, a krvna slika kao u mladića, što baš nije prirodno jer nisam živeo kao uzoran mladić", opisao je jednom slikovito svoj prethodni život.

Ali Arsen je imao za koga da živi. Osim za Gabi koja je kao požrtvovna supruga i majka, zapostavila vlastitu karijeru da bi bila Arsenova, a kasnije i Matijina podrška, Dedić je od 2002. godine počeo da živi za unuku Lu. Bila je to, kako je sam jednom priznao, nakon njegove majke, ćerke Sandre i supruge Gabi, četvrta žena kojoj je pisao pesme.

A da je Arsen oduvek bio nežan i pažljiv suprug i otac posvedočila je Gabi Novak.

Večna ljubav iz Jugoslavije kojoj smo se divili: Ono što su oni imali, malo ko će doživeti! (VIDEO)

"Kao i u svakom braku tako je i u našem bilo situacija kad se o nekim stvarima raspravljalo. Važno je da nikad nismo prelazili granicu uljudnog ponašanja i nikad se nije dovodilo u pitanje međusobno poštovanje. Naravno da je važno znati i kad treba popustiti. Osim toga, naš zajednički život obeležila su brojna druženja i putovanja. Naš dom uvek je bio pun prijatelja među kojima su mnogi bili muzičari, pa se pričalo, sviralo i pevalo do dugo u noć. Sećam se kako me iznenadio za moj 50. rođendan, kad je došao kući i samo kratko rekao: "Hajde, spremajte se ti i Matija, idemo na put!" Seli smo u automobil i on je umesto prema Šibeniku krenuo prema Veneciji, a zatim Toskani, gde smo proveli nekoliko nezaboravnih dana, a tek onda se brodom iz Ankone vratili u Hrvatsku i nastavili godišnji odmor. Eto, takvih je iznenađenja i radosnih trenutaka bilo mnogo."

Do smrti Arsen je objavio dvadesetak zbirki poezije, više od 25 LP-a i 15-ak CD-ova, napisao je muziku za više od 100 pozorišnih predstava, 30-ak igranih filmova i još toliko za dokumentarne i crtane filmove, te za oko 40 televizijskih drama.

Za svoju poeziju nagrađen je Goranovim vijencem i Vjesnikovom nagradom Slavenski, kao i nagradu Ivo Tijardović za sveukupni umetnički rad, dok je u inostranstvu osvojio nagradu Premio Tenco u Sanremu – koju su dobili muzičaro poput Leonarda Koena i Boba Dilana, pa nagradu Jacques Brel, zatim Premio Citta, kao i dve Zlatne arene za filmsku muziku. Za filmsku muziku je dva puta nagrađen Zlatnom arenom.

Arsenova udovica Gabi Novak prisetila se da je muzičaru pred smrt najteže palo što neće gledati odrastanje svojih unuka.

Njegova ćerka Sandra iz prvog braka, s muzičarem Alenom Slavicom ima ćerku Emu (6) koja je ime dobila po Sandrinoj omiljenoj glumci Emi Tompson, a Matija sa suprugom Marinom ima 15-godišnju Lu.

<\/div>

Unukama je govorio da ih obožava, a deci Matiji i Sandri da ih voli.

"U druženju i odnosu prema porodici bio je toliko razuman. Svakoga je podržavao u svojim problemima i davao im sugestije. Bio je izuzetno velik, snažan i težak muškarac, a s druge strane je bacio to lavovsko u sebi te onda izlazio kao topao i mili čovek. Nije lako bez njega", zaključila je Gabi.

Stihovi Arsena Dedića kojih se rado sećamo: Ostaću bez ičeg al' bolja je tišina! (VIDEO)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs